BH Telecom
Aktuelno

Jedinstvena atrakcija: Travnik prvi bh. grad s cvjetnim satom, lokalne kompanije uspješno uradile zadatak (FOTO)

U sklopu projekta izgradnje prve dionice Travničkog korza, jedna od glavnih značajki svakako je cvjetni sat, koji je prva atrakcija ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Kako saznaje portal Travnicki.INFO, svečano otvorenje sata biti će upriličemo u ponedjeljak, 8. jula.

Ideja o izgradnji cvjetnog sata nastala je 2021. godine, i to na inicijativu Općine Travnik i općinskog načelnika Kenana Dautovića, a kompletan iznos projekta finansira misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, te posebne zasluge ima ambasador Johann Sattler, koji je prihvatio ideju da Travnik po uzoru na svjetske gradove dobije cvjetni sat.

Za izvođača radova izabrana je travnička GPPD Vlašić-gradnja, što je za ovo preduzeće predstavljalo prvi građevinski poduhvat ove vrste. Vlašić-gradnja uspjela je ispoštovati sve zahtjeve investitora, te na taj način novim uspješno urađenim projektom predstaviti se svom gradu. Travnička kompanija pobrinula se da mehanizam u samom satu bude urađen u Italiji, a postavila i naštimala ga je ovlaštena firma Iskratrade iz Republike Hrvatske.

Posebno je pohvalno što su važne uloge dobile još dvije travničke kompanije, pa je tako projekt radilo preduzeće Dom-projekt, koje je prilagodilo želje investitora ambijentu u kojem se cvjetni sat nalazi.

Veliku ulogu imao je i podizvođač, Smaragd Travnik, čija uloga je bila uređenje zelene površine na samom satu, ali i prostoru oko njega. Pažljivim izborom cvijeća, Smaragd je vrijedno radio na finalnom uljepšavanju ove, nesumnjivo jedinstvene atrakcije u BiH, ali i prema dostupnim podacima i na Balkanu.

I dok će u ponedjeljak svečano otvorenje prvog dijela glavne travničke ulice pokazati puni raskoš ove atrakcije, cvjetni sat već sada izgleda impresivno i upotpunjava ponudu našeg grada.
Od velike važnosti na nama, stanovnicima općine Travnik, je razvijanje kulture čuvanja svih znamenitosti, pa tako i ove najnovije. Cvjetni sat, zahvaljujući finansiranju delegacije EU u BiH, ideji načelnika Kenana Dautovića, građevinskim rafovima Vlašić-gradnje, projektovanju Dom-projekta i finalnim uljepšavanjem Smaragda, služit će na ponos svima nama.
Travnicki.INFO
error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!