Jutros iz Karaule kod Travnika krenuo Marš mira 'Tihi hod za veliku bol'
Jutros iz Karaule kod Travnika krenuo Marš mira 'Tihi hod za veliku bol'
Aktuelno

Jutros iz Karaule krenuo Marš mira ‘Tihi hod za veliku bol’

Stotinjak učesnika Marša mira “Tihi hod za veliku bol”, koji je organizovan u znak sjećanja na stradanja Bošnjaka i Hrvata iz Kotor-Varoši, krenuli su jutros iz travničkog naselja Karaula, a 3. novembra se očekuje njihov dolazak u Večiće u Kotor-Varoši.

Članica organizacionog odbora iz Udruženja porodica nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor-Varoši, Munevera Avdić, izjavila je Feni da će učesnici ovog pohoda idućih dana proći dionicama od Karaule preko Bešpelja do Večića, kojima su u novembru 1992. godine bježali Bošnjaci i Hrvati iz Kotor-Varoši.

Na putu kojim idu učesnici Marša mira nastradalo je 177 osoba, s tim da je u jednom danu zarobljena 161 osoba i ta grupa je posljednji put viđena u Osnovnoj školi u Grabovici, kada im se gubi svaki trag – izjavila je Avdić, dodavši da je tokom proteklog rata u Kotor-Varoši stradalo ukupno oko 700 ljudi.

Avdić je naglasila da je poruka i ovogodišnjeg Marša mira da se ovaj zločin ne zaboravi te da nestali moraju biti pronađeni.

Stalno upućujemo apele svim institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih da to bude brže i efikasnije i da se sazna istina o svim nestalim osobama – istakla je Avdić, navodeći kako porodice žrtava očekuju da se ubrza i rad na procesuiranju i sankcionisanju svih odgovornih za ovaj zločin.

Posljednjeg dana Marša mira, 3. novembra, na centralnoj manifestaciji u naselju Večići, očekuje se obraćanje organizatora.

Na Sudu BiH se, za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor Varoši, u tri predmeta vode postupci protiv 11 bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj, dok su na po sedam godina zatvora osuđeni Ljubiša Vranješ i Mladen Milić.

FENA/Agencija DAN