BH Telecom
Aktuelno

Kantonalno tužilaštvo SBK predstavilo pozitivne rezultate: Izrečeno značano više zatvorskih kazni

Glavni kantonalni tužilac Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona mr. sci. Šemsudin Fuško  je na 117. Sjednici Vlade Kantona Središnje Bosne održane dana 03.03.2022. godine predstavio Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona za 2021. godinu. Izvještaj je usvojen od strane Vlade Kantona Središnja Bosna.

 

Glavni kantonalni tužilac je istakao da su tužioci marljivo radili tokom 2021. godine te su ostvareni pozitivni rezultati rada koji se prvenstveno ogledaju u ostvarivanju kolektivne norme Tužilaštva u procentu od  od 112,72 % kolektivne norme tužilaštva.

 

U konačnoj kolektivnoj normi Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona utvrđeno je da je kvalitet rada ovog Tužilaštva zadržao zavidan nivo. Naime, kvalitet tužilačkih odluka u odnosu na podignute optužnice iznosi 95,57%, a u odnosu na naredbe o nesprovođenju istrage i obustavljanju istraga 98,91 %.

 

Tokom 2021. godine došlo je do pooštravanja kaznene politike, što govori u prilog činjenici da su sudovi  izrekli  više zatvorskih kazni za 47 % u odnosu na 2020. godinu, dok je novčanih kazni izrečeno za 16,9 %  više u odnosu na 2020. godinu.

 

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je na predmetima ratnih zločina ostvarilo dobre i zadovoljavajuće rezultate tokom 2021. godine, a što je konstatovano na sastanku Stalne komisije za efikasnost sudova i tužilaštava Visokog sudskog i tužilačko vijeća Bosne i Hercegovine održane dana 23.02.2022. godine.

 

Broj starih predmeta tokom 2021. godine je smanjen, te su konstatovani zadovoljavajući rezultati u radu na predmetima organizovanog kriminala.

KT SBK/KSB