dstore
Aktuelno

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo optužnicu zbog počinjene kompjuterske prevare

Planet obuca

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Jihed Hedhili zbog počinjenog produženog krivičnog djela računalne prijevare  iz člana 395. stav 1.  u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženom se stavlja na teret da je s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist i time drugom prouzrokuje imovinsku štetu, iskoristio nepažnju oštećenog J.J. te krišom uzeo podatke sa bankovne kartice, nakon čega je podatke iskoristio tako što je neovlašteno proveo tri elektronske transakcije u iznosima od po 200,00 KM, te u iznosu od 1.000,00 KM, koji novac je sa računa oštećenog otvorenog u Raiffeisen banci prebacio na virtualni račun koji je prethodno otvorio na ime E. J. kod sportske kladionice Williams d.o.o. Banja Luka, i koji novac je podigao u poslovnici navedenog društva u Sarajevu i time pričinio štetu oštećenom u ukupnom iznosu od 1.600,00 KM.

Za krivično djelo računalne prijevare iz člana 395. stav 1. krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine propisana je kazna zatvora od 6 (šest) mjeseci  do 5 (pet) godina.

Optužnica je potvrđena od strane Općinskog suda Travnik.

Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.   

KT Travnik