BH Telecom
Katica Čerkez: Očekuje se sastanak kako bi se izbjegla deložacija učenika iz Travnika
photo: Agencija DAN
Aktuelno

Katica Čerkez: Očekuje se sastanak kako bi se izbjegla deložacija učenika iz Travnika

Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez izjavila je da se obratila Vrhbosanskoj nadbiskupiji sa prijedlogom za sastanak, na kojem bi bilo razgovarano o mogućim rješenjima s ciljem sprječavanja deložacije Mješovite srednje škole “Travnik” iz zgrade Gimnazije u Travniku koja, prema sudskim presudama, treba biti vraćena u posjed Nadbiskupiji.

U skladu sa zaključkom Vlade, ja sam se već pisanim putem obratila Vrhbosanskoj nabiskupiji s molbom da nas prime. Sud je svoje rekao i Vrhbosanska nadbiskupija je jedina strana u postupku koja može nešto mijenjati. Oni su jedini koje možemo zamoliti da učenici ostanu u zgradi i sa kojima moramo dogovoriti pravila kako to izvesti – izjavila je Čerkez Feni.

Presudom Općinskog suda, koju je potvrdio i Kantonalni sud u Novom Travniku, Mješovitoj srednjoj školi “Travnik” naloženo je da Vrhbosanskoj nadbiskupiji vrati dio zgrade koji koristi, a, kako je rečeno na jednoj od proteklih sjednica Vlade SBK/KSB, rok za njeno izvršenje je 14. august.

Kako je rekla ministrica Čerkez, i iz Općine Travnik obratili su se s Vladi sa prijedlogom da bude dogovoren sastanak predstavnika lokalne zajednice, te kantonalne i federalne vlasti, sa predstavnicima Vrhbosanske nabiskupije, kako bi zajedno pokušali pronaći rješenje, prije predviđene deložacije oko 1.000 učenika i njihovih profesora.

A da postoji spremnost Vrhbosanske nabiskupije za održavanjem spomenutog sastanka, potvrdio je za Fenu dekan Katoličkog Bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i kanonik Stolnog kaptola Vrhbosanskog, Darko Tomašević.

Tomašević je rekao da je stav Vrhbosanske nabiskupije da, prvenstveno, treba poštivati sudsku presudu, te da je nakon toga moguće napraviti dogovor.

Zgradu travničke Gimnazije, u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, trenutno dijele Katolički školski centar (KŠC) “Petar Barbarić” i Mješovita srednja škola “Travnik”.

Prema odluci Doma za ljudska prava iz 2003. godine, te rješenja Ustavnog suda BiH iz 2012. godine, Federacija BiH je bila dužna osigurati povrat zgrade Nadbiskupiji i izgraditi novu školsku zgradu.

U izgradnju nove škole do sada je Federacija BiH uložila pet miliona KM, a, prema ranijim procjenama, za završetak radova potrebno između 11 i 12 miliona KM.

Povrat imovine Vrhbosanskoj nabiskupiji potvrđen je i pravosnažnom presudom Općinskog suda u Travniku, kao i nedavnom iz Evropskog suda za ljudska prava.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!