BH Telecom
Katica Čerkez: Odluka o doškolovanju neće se negativno odraziti na prosvjetare
Ministrica Čerkez - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Katica Čerkez: Odluka o doškolovanju neće se negativno odraziti na prosvjetare

Ministrica obrazovanja SBK/KSB, Katica Čerkez, izjavila je danas kako se odluka o doškolovanju nastavnika u osnovnim školama s nastavom na bosanskom jeziku, koja je unijela nemir među sindikatima, neće negativno odraziti na prosvjetne radnike, dok će društvo od nje imati koristi.

Radi se o blagoj i poticajnoj mjeri kako bi naše škole dobile najbolji kadar. Ona je već provedena u školama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu i nijedan djelatnik nije ostao bez posla, a 95 posto njih danas ima 300 ECTS bodova – odgovorila je Čerkez na zastupnički upit, tokom današnje sjednice Skupštine SBK/KSB, da pojasni najavljene izmjene Nastavnog plana i programa.

Ističući kako će obavezu doškolovanja imati nastavnici u osnovnim školama sa manje od 300 ECTS bodova, izuzev onih sa 20 godina radnog staža, Čerkez je navela kako bi svima u interesu trebalo biti da u školama radi stručan i kvalifikovan kadar.

Cilj ove mjere je da pozitivno djeluje na nastavnike kako bi krenuli s doškolovanjem i osigurali sebi tih neophodnih 300 ECTS bodova. Međutim, predizborno je vrijeme i mogu se čuti priče da ja, kao ministrica, na ovaj način želim pogodovati privatnim fakultetima da dobiju nove studente, što, naravno, nije istina – kazala je ona.

Inače, Skupština SBK/KSB danas je, između ostalog, usvojila izmjene i dopune Zakona o komunalnim taksama, dala saglasnost za sklapanje ugovora o dopuštenom prekoračenju na transakcijskom računu u okviru Jedinstvenog računa kantonalnog trezora, dok je raspravljano i o federalnom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, te o prednacrtu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Zastupnici su podnijeli i nekoliko inicijativa, a neke od njih su da bude dostavljen spisak branitelja kojima su dodijeljena sredstva, u ukupnom iznosu od 350.000 KM, da bude izdvojen novac za GPS narukvice za osobe s autizmom, dok je zatraženo i revidiranje ugovora o koncesiji za istraživanje zlata u Bakovićima, općina Fojnica, te uvođenje dualnog sustava obrazovanja u srednje škole.

FENA/Agencija DAN