Kenan Vrbanjac: MDD 'Merhamet' dnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana
Kenan Vrbanjac: MDD 'Merhamet' dnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana - photo: FENA
BiH

Kenan Vrbanjac: MDD ‘Merhamet’ dnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana

Humanitarna organizacija Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ je u svim svojim regionalnim i osnovnim odborima u Bosni i Hercegovini prilagodila svoj rad i aktivnosti novonastaloj situaciji nakon proglašenja pandemije koronavirusa i nakon mjera nadležnih institucija u BiH.

– „Merhamet“ u svojim kuhinjama širom BiH svakodnevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih građana. Radi prevencije i sigurnosti naših korisnika, „Merhametove“ narodne kuhinje su prilagodile radno vrijeme, odnosno produžile vrijeme podjele obroka svojim korisnicima kako bi se izbjegle veće gužve u kuhinja i punktovima gdje se obroci dijele – izjavio je Feni predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac.

Dodao je da će „Merhametovi“ uposlenici obilaziti starije osobe i na kućnu adresu im dostavljati obroke, kako ne bili izloženi opasnosti od zaraze i kako se ne bi kršila naredba nadležnih o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina.

U „Merhametovim“ kuhinjama su poduzete sve dodatne higijenske mjere, koje podrazumijevaju dezinfekciju kuhinja i zaštine mjere osoblja koje radi u narodnim kuhinjama, ali i njihovih korisnika.

„Merhamet“ se strogo pridržava uputa nadležnih institucija i lokalnih kriznih štabova i u stalnoj je komunikaciji s njima. Osim toga, „Merhamet“ je formirao i svoj krizni štab koji je u stalnoj komunikaciji i koji će reagirati uvijek kada to bude potrebno i shodno odvijanju situacije u vezi sa koronavirusom – kazao je Vrbanjac.

Po njegovim riječima stav Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ je da ne treba prekidati rad narodnih kuhinja u novonastalim okolnostima, jer se to nije dogodilo ni u vrijeme agresije, te da svojim korisnicima, socijalno ugroženim građanima, moraju osigurati redovne obroke.

Naravno, uz sve mjere predostrožnosti koje su predviđene zakonom i u skladu sa odlukama i mjerama nadležnih institucija u BiH – naglašava predsjednik “Merhameta”.

„Merhamet“ je u koordinaciji sa svim relevatnim humaniratnim organizacijama u BiH, s kojima razmjenjuje iskustva i usklađuje  svoje djelovanje.

FENA