BH Telecom
Aktuelno

Kontrole i na području našeg kantona: Inspekcija otkrila 70 radnika na crno, u dva slučaja intervenisala policija

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Kiseljaka, Viteza, Busovača, Konjica, Jablanice, Mostara, te sarajevskih općina Centar, Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Ilijaš i Trnovo 13.8.2022. godine izvršili 149 inspekcijskih kontrola poreznih obveznika koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

Tom prilikom otkriveno je 70 neprijavljenih radnika, 43 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, dva koja nisu imala fiskaliziran uređaj i jedan objekat koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad.

Zbog utvrđenih nepravilnosti je izdan 81 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 326.700 KM.

U dva slučaja, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju policije.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Također, poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da anonimnu prijavu dostave putem e-maila sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Travnicki.INFO