Lukačka džamija u Travniku proglašena nacionalnim spomenikom
Lukačka džamija u Travniku proglašena nacionalnim spomenikom - photo: Facebook "Lukačka džamija"
Aktuelno

Lukačka džamija u Travniku proglašena nacionalnim spomenikom

Bosna i Hercegovina je dobila još dva nacionalna spomenika – riječ je o Lukačkoj džamiji sa mezarjem u Travniku i Rimskom mostu Vučija u Trebinju.

Kako su saopćili iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovini, Rimski most Vučija upisan je i na listu ugroženih spomenika zbog lošeg konstruktivnog stanja te je potrebno provesti hitne mjere konstruktivne sanacije.

Usvojene su izmjene i dopune za ranije donesene odluke, i to za historijsko gradsko područje Trebinja i graditeljsku stambenu cjelinu Behmenluk u Stocu. Izmjene i dopune odluke za historijsko gradsko područja Trebinja odnose se na, kako su obrazložili, redefinisanje mjera zaštite, a sukladno stanju na terenu.

Za nacionalni spomenik graditeljsku stambenu cjelinu Behmenluk u Stocu, izmjena i dopuna odluke odnose se na korekciju brojeva katastarskih parcela nacionalnog spomenika, kategorizaciju te dopunu mjera zaštite nakon provedenih radova obnove na dijelu nacionalnog spomenika.

Doneseno je osam odluka o neispunjavanju kriterija za proglašenje određenih dobara nacionalnim spomenikom, a koja su se nalazila na listi peticija ove komisije. Nakon valorizacije utvrđeno je da dobra nisu ispunila kriterije propisane pravilnikom o kriterijima vrednovanja, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika, saopćili su iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine