dstore
Aktuelno

Manjak prihoda u budžetu SBK, ministarstvo ograničava izdatke kako bi sačuvalo likvidnost

Planet obuca

Zbog nedostatnog punjenja proračuna, Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) bit će primorana ograničiti određene izdatke kako bi bila sačuvana likvidnost, izjavila je u Travniku ministrica finansija SBK Mirjana Plavčić, pojašnjavajući da se u prvom redu radi o transferima i kapitalnim ulaganjima.

Plavčić je novinarima kazala da su ukupni javni prihodi u januaru bili manji za 25 posto, u odnosu na planirane, a ovaj trend je nastavljen i u februaru.

– Nažalost i veljača je zadržala taj trend i ne očekujemo neku drastičnu promjenu nabolje. To Vladu obavezuje na svakodnevno praćenje, u cilju zadržavanja likvidnosti i osnovnih prioritetnih potreba – naglasila je.

Najavila je da će Ministarstvo finansija predložiti isključivo stvaranje obaveza u visini raspoloživih sredstava, po cijenu rezanja troškova na određenim stavkama.

– Zakonima je određeno da postoje prioriteti i osnovne funkcije koje se moraju finansirati, a na Vladi je da pronađe balans između potreba i mogućnosti – istaknula je.

Na pitanje hoće li biti transfera s viših razina vlasti, Plavčić je kazala da se informacije o tome tek povremeno pojave u medijima, te da se sve razine vlasti suočavaju sa istim problemima.

Fena/Agencija DAN