Aktuelno

Maturanti odlučili: Jedna travnička srednja škola odustala od maturske zabave i defilea, saznajte koja

Planet obuca

Maturanti Mješovite srednje tehničke škole Travnik, njih 193, glasalo je o održavanju maturskog defilea. Tradicionalna proslava za maturante ove godine bila je pod velikim rizikom zbog pandemije koronavirusa, ali je ministarstvo obrazovanja SBK nedavno izdalo preporuku školama, kojom je naglašeno da je moguće održavanje maturskih zabava i defilea, uz poštivanje mjera nadležnih institucija.

Prvu anketu učenici MSTŠ su ispunjavali o maturskoj zabavi, a većina se izjasnila kako želi maturski defile, jedino ako isti uključuje i održavanje zabave. Nakon toga, uprava je pitala učenike i o organizaciji maturske šetnje gradom – defilea, koji je dosta manje rizična opcija, s obzirom na mogućnost održavanja distance i boravka na otvorenom prostoru. Ipak, 59,6% maturanata nije pristalo na organizaciju defilea, a preostalih 40,4% glasali su pozitivno.

Time za ovu ustanovu preostaje jedino podjela diploma, koja će se održati za 10 dana. Uprava ove ustanove maturantima je poželjela mnogo sreće i znanja u budućnosti.

Agencija DAN