BH Telecom
Anto Matić: U SBK/KSB trenutno 240 osoba zaraženo koronavirusom
Anto Matić: U SBK/KSB trenutno 240 osoba zaraženo koronavirusom
Aktuelno

Ministar Anto Matić: U karantenama 82 osobe, očekuje se odgovor o pokrivanju troškova

U karantenama u Srednjobosanskom kantonu trenutno su smještene 82 osobe koje su doputovale iz inostranstva, a kantonalna Vlada od Federacije BiH očekuje da preuzme njihovo finansiranje, izjavio je danas u Travniku ministar zdravstva SBK/KSB Anto Matić.

Matić je novinarima rekao da je Vlada SBK/KSB juče ponovno federalnom nivou vlasti uputila urgenciju po pitanju ukidanja karanetna, te da odgovor još nije stigao.

Također, uputili smo prijedlog ugovora za rješavanje troškova karantene i danas ću telefonski pokušati doći do informacija – naglasio je Matić.

Na upit novinara koliko SBK/KSB dnevno koštaju karantene, odnosno moteli u tri općine, Matić je rekao da tu procjenu još nema.

Direktor Uprave za Civilnu zaštitu SBK/KSB Nikica Stipinović istakao je da je iz federalnog Ministarstva zdravstva stiglo pojašnjenje da se osobe iz karantene testiraju nakon 14 dana, te šalju u kućnu samoizolaciju, ukoliko su negativne na koronavirus.

Dakle, nema priče o ukidanju karantena. Međutim, do danas nemamo nikavih finansijskih injekcija kad je u pitanju Federacija BiH, te smatram da će Vlada SBK/KSB morati izdvojiti interventna sredstva za te objekte – dodao je Stipinović.

Stipinović je također najavio da večeras počinje dezinfekcija javnih površina u općinama na području SBK/KSB, izuzev u Kiseljaku, Vitezu, Kreševu i Dobretićima koje su, kako je rekao, već izvršile dezinfekciju.

Dolaze nam vozila i ljudi iz Federalnog štaba civilne zaštite sa dezinfekcijskim sredstvima koji će se udružiti sa vatrogascima i večeras bi trebala početi dezinfekcija, no još ne znamo koja će općina biti prva – rekao je Stipinović, nakon izvanredne sjednice Vlade SBK/KSB.

FENA/Agencija DAN