Ministar Matić: Tvornica mašina i hidraulike iz Novog Travnika počinje s radom
Ministar Matić: Tvornica mašina i hidraulike iz Novog Travnika počinje s radom
Aktuelno

Ministar Matić: Tvornica mašina i hidraulike iz Novog Travnika počinje s radom

Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik (BNT -TMiH) počinje s radom, s obzirom na to da je radnicima istekla mjera samoizolacije, a epidemiološka situcija ocijenjena je povoljnom, potvrdio je ministar zdravlja Srednjobosanskog kantona Anto Matić.

Imamo mišljenje Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB da je epidemiološka situcija u tvornici povoljna i od danas ona počinje raditi. Kompanija “Binas” iz Bugojna je još pod upitnikom i čekamo dodatne informacije – rekao je novinarima Matić, nakon izvanredne sjednice kantonalne Vlade.

Kako je rečeno, direktori tvornica iz Novog Travnika i Bugojna, kojima je potvrđen koronavirus, ostaju u samoizolaciji dok im, prema protokolu, uzastopni testovi ne budu negativni.

Na upit novinara da li je Vlada SBK/KSB dobila odgovor na dopis koji je, prije nekoliko dana, uputila kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru, Matić je rekao da reakcije još nema.

Dopisom je Vlada zatražila pojašnjenje od kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru, u vezi s eventualnim prijemom pacijenata oboljelih od koronavirusa, s obzirom na to da bolnice u SBK/KSB nemaju infektivne odjele.

Taj odgovor nije stigao i još čekamo, a ovih dana ćemo ponovno poslati urgenciju. Mi smo suosnivači kliničkih centara u Mostaru i Sarajevu i može se reći da oni u tom smislu imaju i obavezu prema nama – istakao je Matić.

Koronavirusom u SBK/KSB zaražena je 21 osoba, a rješenja o samoizolaciji, do sada, su uručena za oko 3.360 osoba.

FENA/Agencija DAN