Aktuelno

Ministrica finansija SBK Plavčić: Očekuju se problemi u budžetu Srednjobosanskog kantona

Planet obuca

Ministrica finansija Srednjobosanskog kantona (SBK) Mirjana Plavčić izjavila je kako će ostatak godine, prema trenutnim pokazateljima, biti obilježen problemima u budžetu, zbog nedostatka primitaka, odnosno sredstava s viših nivoa vlasti.

Obraćajući se na sjednici Vlade SBK, Plavčić je ministre informirala da će biti nužno, kroz rebalans, pronaći rješenje.

– Problem je nedostatak primitaka, odnosno sredstava s viših razina vlasti i to je vrlo neizvjesno. U aprilu i maju imamo poboljšanje trendova, tako da nam u konačnici u budžetu neće nedostajati 39 milijuna, ali između 20 milijuna i 22 milijuna sigurno hoće. To je ono što smo planirali od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Morat ćemo donijeti odluku kako to sanirati kroz rebalans, odnosno hoćemo li ići u kreditno zaduženje ili rezanje troškova – kazala je Plavčić.

Istaknula je kako prihodi od poreza u prva tri mjeseca ove godine ne odstupaju od plana, ali su u odnosu na prošlu godinu manji za 3.7 miliona maraka, odnosno za 5.3 posto.

Uz to, ocijenila je kako je zabrinjavajući pad prihoda od PDV-a za oko 14 posto.

Po njenim riječima, općine se, također, suočavaju s umanjenim prihodima, ali se očekuje da će one taj nedostatak uspjeti namiriti sredstvima s nivoa Federacije BiH.

Agencija DAN