Transparency International
Aktuelno

Ministrica finansija SBK pojasnila koje ugostitejske djelatnosti su prioritet za finansijsku pomoć

Planet obuca

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je na sjednici u četvrtak odluku o izdvajanju 339.000 maraka za pomoć ugostiteljima, kojima je posljednjom odlukom Vlade ograničen rad.

– Tu se prije svega misli na djelatnost pripremanja i služenja hrane i pića, ali postoje tu i neki drugi kojima je ugostiteljstvo sporedna djelatnost, čiji je rad ovom mjerom ograničen – kazala je novinarima u Travniku kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić.

Istaknula je da će Ministarstvo privrede SBK uskoro raspisati javni poziv.

– Tu će biti definirani detalji o tome koji subjekti imaju pravo na podnošenje zahtjeva i koja dokumentacija je potrebna. U naredno vrijeme treba pratiti web stranicu Vlade SBK- kazala je ministrica.

Plavčić smatra da će predviđeni iznos biti dovoljan za pomoć ugostiteljima, kojima je, odlukom Vlade SBK od 31. ožujka dopušteno posluživanje gostiju samo na terasama.

– U prošloj godini smo imali veći broj djelatnosti, osim ugostiteljskih, kojima je bio zabranjen rad pa je izdvojeno oko 580.000 maraka. Po toj logici, sada ipak imamo manji broj subjekata i ne radi se o potpunoj zabrani i manje su štete. Mislimo da će ovaj iznos biti od pomoći našim gospodarstvenicima – naglasila je ona.

Kako je rečeno, radi se o sredstvima s viših razina vlasti.

Fena