BH Telecom
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom za Vaskrs poželio da dobro pobijedi zlo
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom za Vaskrs poželio da dobro pobijedi zlo
Aktuelno

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom za Vaskrs poželio da dobro pobijedi zlo

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je čestitke pravoslavnim vjernicima povodom Vaskrsa, ističući da taj praznik obavezuje na ljubav prema Bogu i bližnjima, a također i podsjetio da je to najveći praznik pravoslavne vjere i crkve koji se naziva i praznikom nad praznicima.

Zato ne gubimo nadu u pomenute istine, ali ni u onoga koji vaskrse, smrt satra i život darova Isusa Hrista, poručio je mitropolit dabrobosanski i dodao da je “u vremenu opterećenosti i napetosti zbog sveukupne situacije u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu potrebno na trenutak odbaciti od sebe sve trenutne brige i probleme, te gledati u ono što je vječno i neprolazno”.

Mitropolit je poručio da je suština Vaskrsa sam Isus Hrist, “koji je postavio sebe vaskrsloga kao nepokolebljivi temelj svega novog što nastade i što jeste pod svodom nebeskim”.

Svi problemi i nevolje ovog svijeta plod su ljudskih egoizama, ličnih i nacionalnih, te permanentnih neprijateljstava, prije svega prema Bogu, a zatim i čovjeku, ljudima i zajednicama drugih i drugačijih, te čovječanstvu uopšte. Treba odvojiti dio vremena i čuti poruke najvećeg hrišćanskog praznika, da Hristos vaskrse iz mrtvih i da onima koji bjehu u grobovima život darova, poručio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski će na Vaskrs, u nedjelju, služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u devet sati, dok će pashalno večernje biti služeno u 17. Svetom liturgijom u nedjelju, u šest sati, u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, koju će služiti starješina hrama jerej Marko Maleš, Vaskrs će obilježiti i zenički pravoslavni vjernici.

Velikim postom, a na kraju i velikim bogosluženjima, obilježili smo pobjedu života nad smrću. Svaki praznik vaskrsenja ohrabruje nas i daje nadu da će dobro pobijediti zlo, te da će među ljudima zavladati mir, poručio je Maleš i najavio kako će, tradicionalno, drugog dana Vaskrsa obići i pravoslavne vjernike u KPZ-u Zenica.

Patria