dstore
Aktuelno

MUP SBK/KSB: Kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava od 200 do 1000 KM

Približavanjem Božićnih i Novogodišnjih praznika aktuelizira se problematika upotrebe pirotehničkih sredstava na javnim mjestima, što u nekim slučajevima može izazvati uznemirenje građana ili čak ugroziti njihovu sigurnost.

Posebno rizične situacije su kada maloljetnici ili djeca koriste pirotehnička sredstva, tako da nisu rijetki slučajevi kada dođe do povrjeđivanja ruku ili lica korisnika takvih sredstava.

Službenici policije će u narednom periodu, s ciljem prevencije ove negativne pojave, izvršiti obilazak osnovnih i srednjih škola, te upozoriti učenike i upoznati ih sa svim opasnostima koje sa sobom nosi upotreba pirotehničkih sredstava.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira Srednjobosanskog predviđa da priređivanje priredbe na kojoj će biti korištena pirotehnička sredstva (baklje, vatromet, petarde) mora biti prijavljena nadležnoj policijskoj stanici 72 sata prije održavanja takve priredbe. Policijska stanica može odobriti takvu priredbu ukoliko se time ne ugrožava javna sigurnost, a u protivnom će zabraniti održavanje takve priredbe.

Osim preventivnog djelovanja službenici policije će na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Srednjobosanskog kantona sankcionisati prekršioce odredbi navedenog Zakona. Propisana kazne za osobe koje na javnom mjestu prodaju pirotehnička sredstva ili koriste takva sredstva na mjestima i na način na koji se izaziva uznemirenost građana je od 200 do 1000 KM, a predmeti kojim je prekršaj počinjen biće oduzeti.

Podsjećamo da su ponovo intenzivirane aktivnosti u okviru kampanje „Izaberi život bez oružja“ kojom se nastoji animirati građane da predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja su njihovom nelegalnom posjedu.

Takvim postupkom izbjegavaju bilo kakvo prekršajno ili krivično gonjenje, kako je to i predviđeno novim Zakonom o nabavi, držanju i nošenju oružja i municije Srednjobosanskog kantona.

U protivnom, ukoliko u okviru istražnih radnji policijski službenici pronađu oružje ili minsko-eksplozivna sredstva kod neke osobe, ta osoba je odgovorna za krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine.

MUP SBK/KSB Travnik