Glavu gore, ljudi su snaga SBB
Aktuelno

Na Centralnom gradskom trgu u Travniku danas postavljena izložba ”Zapis svjetlom” (FOTO+VIDEO)

U sklopu manifestacije ”14. Travničke večeri”, danas je na Centralnom trgu u Travniku postavljena izložba ”Zapis svjetlom”, autora Huseina Šljive iz Bugojna.

HRONIČAR LJUDSKIH SUDBINA
“Husein Šljivo pristupa fotografiji kroz prizmu hroničara ljudskih sudbina, čiji odraz je najbolje iskazan kroz portret osobe u ambijentu u kojem je ta osoba zatečena. Njegovo interesovanje za portretisanje osobe proističe iz neposrednog ljudskog kontakta sa čovjekom, djetetom, ženom ili staricom, koju je slučajno sreće, ili ih već duže poznaje. Huseina jednako zanima i klasična „ life“ crno-bijela fotografija, kao i koloritom iskazan životopis ljudskog lica, atmosfera ambijenta, folklorna razigranost motiva na odjeći. Čest motiv na Huseinovim fotografijama je samoća, otuđenost, nespokoj, egzistencijalna briga, religijoznost i ispražnjenost ljudske sudbine, jednako prisutne i danas i u prošlosti, Huseinovim fotografijama daju pečat savremenosti. ” (Mr. Gabrijela Vasić.)

“Husein Šljivo, čovjek koji je završio Akademiju likovnih umjetnosti i koji o umjetnosti zna puno, odlučio je zamijeniti crtež i sliku, olovke, pastele, boje, kistove, platno, papir poznate i kombinirane tehnike suvremenim fotoaparatom i slikati fotografirajući!
Šljivo naglašeno drži do kolorističkih čistih obojenih površina koje u njegovoj čvrstoj kompoziciji funkcioniraju kao vrsne umjetničke slike ili čak u prirodi zatečen crtež: meandriranje rijeke Most na Šuici, Mistično jutro su žive impresionističe slike, ali i reportersku spretnost i nepogrešivost u brzini.” ( Atif Kujundžić, književnik)

Agencija DAN