Na KCUS-u prvi put urađena operacija na srcu bez otvaranja grudnog koša
photo: KCUS
BiH

Na KCUS-u prvi put urađena operacija na srcu bez otvaranja grudnog koša

Zahvaljujući menadžmentu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) jučer je prvi put na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju urađena hibridna koronarna revaskularizacija. To je operacija na srcu bez otvaranja grudnog koša. Tu operaciju radio je multidisciplinarni tim u kojem je učestvovao kardiohirurg i interventni kardiolog.

Zahvat je urađen u hibridnoj sali. Prednost te procedure je da se skraćuje boravak pacijenta u bolnici. Pacijent ima optimalnu revaskularizaciju. Taj zahvat podrazumijeva samo otvaranje međurebarnog prostora u dužini od četiri centimetra. Na kucajućem srcu smo završili anastomozu, nakon toga smo na druge krvne sudove stavili stentove. Na taj način smo napravili najoptimalniju revaskularizaciju srca. Otpust pacijenta predviđen je za dva dana – rekao je šef Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS doc. dr. Nermir Granov.

Docent dr. Granov pojasnio je da je zbog takvih operacija i napravljena hibridna sala i da se ta procedura ne radi nigdje u regionu, nego samo u svjetskim medicinskim centrima.

Naš cilj je da takve procedure radimo stalno u KCUS. Benefit je mnogostruk jer se pacijent vrlo brzo oporavlja i vraća svakodnevnim aktivnostima. U fazi smo nabavke dodatnih aparata i instrumenata, jer je naša namjera da radimo minimalno invazivnu hirurgiju – naglasio je doc. dr. Granov i dodao da se danas radi i ugradnja devicea za resinhronizacijsku terapiju srca (CRT).

Koncept hibridne koronarne revaskularizacije predstavljen je 2011. godine od American Heart Association i American College of Cardiology kao napredna i savremena operativna tehnika koja poboljšava rezultate u liječenju ishemijske bolesti srca.

Nakon više metaanaliza otkriveno je da nova generacija stentova ima vijek trajanja koji je približan venskim graftovima. Stoga je kreirana nova tehnika koja podrazumijeva istovremeni angažman kardiohirurga i interventnog kardiologa. Kod te operativne tehnike se nadopunjavaju prednosti kardiohiruške revaskularizacije i invazivnog kardiološkog tretmana.

Prema Stanford healthcare grupi, hibridna koronarna revaskularizacija je tehnika rezervisana za ekspertne centre koji imaju educirane timove za minimalno-invazivne kardiohirurške operacije i odličan invazivno kardiološki tim. American College of Cardiology objavio je 9. maja 2018. godine petogodišnju studiju hibridne revaskularizacije s obećavajućim pokazateljima kad su u pitanju dugogodišnji operativni rezultati.

Kako je istakao doc. dr. Muhamed Spužić, menadžment KCUS-a omogućio je da se poboljša komunikacija i saradnja kardiohirurga i invazivnih kardiologa.

Kao rezultat imamo uvođenje najsavremenijih metoda liječenja u kojima kardiohirurzi, rame uz rame sa invazivnim kardiolozima u okruženju, u hibridnoj operacionoj sali izvode operacije – istakao je doc.dr. Spužić, saopćila je Služba za odnose s javnošću KCUS-a.

FENA