Aktuelno

Na platou ispred Gradske biblioteke Travnik sinoć održana Književna večer sa Karahasanom (FOTO)

Književna večer sa Karahasanom, upriličena je sinoć u Travniku na platou ispred Gradske biblioteke Travnik. 

Bila je ovo prilika da se predstavi nova knjiga „Uvod u lebdenje“, koja se u dobroj mjeri razlikuje od prethodnih, između ostalog, i po samom periodu nastajanja. 

Knjiga govori o ratnim prilikama 1992. iz perspektive pjesnika i klasičnog humaniste Petera Hurda. Pisanje je trajalo više od dvadeset godina, s obzirom na to da je, kako navodi autor, bilo izazovno u jednu cjelinu uvezati priču o ratu, odnosno pomiriti humor i svu težinu tog ratnog perioda. 

Ja sam morao napisati knjigu koja ne sakriva užas, bol i muku, ali knjigu koja će ipak biti vedra, koja će dokazivati smisao i knjigu koja će na momente imati humor. Jer, humor spašava. Ja ne vjerujem da bi ijedan grad na svijetu bez ovog sarajevskog smisla za humor mogao podnijeti onakve 3,5 godine opsade. E sad, kako u jednu organsku cjelinu povezati priču punu straha, boli, smrti, muke, gladi, nesanica i humor, smijeh, vedrinu. Tvrdo, nesumnjivo uvjerenje da smisla ima, da se isplati trpjeti i živjeti. Kako to postići? Tako da ovo vedro i tmurno jedno drugo nadopunjavaju, ne da su silom nalijepljeni, jer roman mora imati nešto od živih bića, roman je organski fenomen.”, kazao je Karahasan tokom svog obraćanja travničkoj publici. 

Promociju je vodio Dženan Kos, direktor Gradske biblioteke Travnik, na čije je pitanje o potrebi uvođenja lika stranca u priču o ratnom Sarajevu, autor odgovorio da je to zapravo i bila potreba, s obzirom da se kroz knjigu nastojalo potencirati upoznavanje sa ratnom zbiljom, a ne prepoznavanje, kakvu je mogao ispričati lik koji nosi neposredno iskustvo rata. 

Na kraju poruka je – pričajte, razgovarajte – jer to je, kako navodi Karahasan, najbolja potvrda našeg postojanja. Tek kroz razgovor, možemo uzajamno posvjedočiti postojanje sagovornika. 

Uz Gradsku biblioteku Travnik i BZK Preporod Travnik, promocija je realizirana u saradnji sa IK Connectum Sarajevo, te uz tehničku podršku Javne ustanove Centar za kulturu Travnik. Taik Ganić, direktor ove ustanove, odnosno predsjednik BZK Preporod Travnik uručio je akademiku Karahasanu dvije knjige: Monografija 7. korpusa Armije Republike BiH i knjigu “Kulturni vodič kroz Travnik”. 

Karahasan je na poklon dobio i knjigu  “Sistem nacionalne sigurnosti BiH” autora Kenana Dautovića, načelnika općine Travnik, koji iz opravdanih razloga nije prisustvovao promociji, ali je njegove pozdrave prenio direktor biblioteke Dženan Kos. 

Posebnu dimenziju ovoj promociji, dala je i gesta privrednika Bege Zahirovića, inače vlasnika kompanije Grand 99, koji je svim prisutnim poklonio ovom prilikom promoviranu knjigu “Uvod u lebdenje” i time pokazao kako privreda i kultura idu zajedno, pa i na ovaj način.

Travnicki.INFO