Na velikoj Bukovici obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka sa područja općine Travnik
Na velikoj Bukovici obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka sa područja općine Travnik
Aktuelno

Na velikoj Bukovici obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka sa područja općine Travnik

U Velikoj Bukovici danas je  uz brojne predstavnike izvršne vlasti, političkog, vjerskog i javnog života, boračkih udruženji posjetitelja održana centralna manifestacije obilježavanja stradanja Bošnjaka sa područja općine Travnik u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992. -1995. godine.

Manifestacija, nastala u jedinstvu boračkih organizacija sa područja općine Travnik ima za cilj podsjećanje na staradanja Bošnjaka na području travničkog kraja tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju odata je počast svima onima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu, nakon čega je upriličen vjerski program  u organizaciji imama Medžlisa Islamske zajednice Travnik, a prisutnima se obratio glavnim imam Salih ef. Indžić koji je istaknuo potrebu zajedništva i istrajnosti u vjerskoj utemeljenosti.

Boračka udruženja u saradnji sa Općinom Travnik, Medžlisom islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama i ove godine realizovaki su program manifestacijom kojom se želi odati počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu, dr. Amir Kliko je u svom obaćanju ovom prilikom kazao da obilježavanje ovakvih manifestacija ima ogroman značaj, te da je potrebno podsjećati se na zlo da bi  razumjeli da zlo nije dobro ni za koga.

U okviru kulturno-umjetničkog programa nastupili su učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Travnik, a i ove godine centralni dio manifestacije je bio čas historije, kojeg je održao član OO manifestacije, Remzija Šiljak koji je u ratnom periodu obavljao brojne dužnosti, a ovom prilikom prisutne je ukratko podsjetio na stradanja Bošnjaka na području travničkog kraja tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik OO manifestacije, ratni komandant Munir Karić je kazao da ova manifestacija svake godine okuplja sve više posjetitelja, te da se na ovaj način ima namjera prenijeti istina o događanjima iz najtežih perioda za BiH i njen narod, s ciljem da se ne vraćaju u prošlost, već da na njoj grade sadašnjost i budućnost.

Travničke brigade su oslobodile kilometre teritorije, te  dale  nemjerljiv doprinos odbrani i oslobađanju BiH. Na tom ratnom  putu od odbrane Travnika do oslobodilačkih akcija, živote je dalo ukupno 529  pripadnika Armije RBiH iz travničke općine  i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida.

Načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić je ovom prilikom naglasio da se Travnik upisao u historiju BiH za sva vreman na pravoj strani istine dobrih ljudi i onih  koji se bore protiv fašizma, te kazao: “Nismo ovdje danas da slušamo čas histroije da bi mrzili naše komšije jer nisu sve komšije željeli da nas nema, ima puno onih koji vole BiH kao i mi”.

Bitan sadržaj ove manifestacije, kao i prethodnih godina bio je i tradicionalni pohod planinara i učesnika manifestacije do Velike Bukovice u organizaciji PD “Vlašić”.

Organizacioni odbor manifestacije

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!