Transparency International
Na Vlašiću za vikend manifestacija 'Ljuta greda 2020'
Na Vlašiću za vikend manifestacija 'Ljuta greda 2020' - photo: Pinterest
Aktuelno

Na Vlašiću za vikend manifestacija ‘Ljuta greda 2020’

Planet obuca

Šesto po redu obilježavanje manifestacije “Ljuta greda 2020” bit će održano 09. augusta na Vlašiću.

Ovogodišnja manifestacija se, uz uvažavanje svih propisanih preventivnih mjera zbog širenja koronavirusa održava u okviru projekta “Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995”, čiji je organizacijski odbor formiran od predstavnika boračkih udruženja s područja općine Travnik.

Manifestacija “Ljuta greda” obično uključuje niz programskih sadržaja i aktivnosti, međutim ove godine uz znatno smanjen broj učesnika i zvanica, kompletan program obilježavanja je reduciran i prilagođen novonastaloj epidemiološkoj situaciji. Stoga će planinarski pohod “Stazama heroja“ uz čas historije, vjerski program, polaganje cvijeća, te obraćanje zvaničnika i gostiju obilježiti ovogodišnju manifestaciju.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije “Ljuta greda 2019” Fahir Čamdžić istaknuo je da ni ove godine ne žele ostati dužni borcima Armije RBiH koji su branili i odbranili svoju domovinu, kao i njihovim porodicama, a da ne ukažu na njihove ogromne zasluge.

Kako je naglasio Čamdžić, upravo sa mjesta Ljute grede je tokom 1994. godine vrhovni komandant ARBiH i tadašnji predsjednik države, rahmetli Alija Izetbegović izdao je direktivu komandantu 7. Korpusa ARBiH, rahmetli generalu Alagiću za oslobađanje planine Vlašić.

Dodao je da su u poznatoj ‘vlašićkoj operaciji’ i u teškim vremenskim uslovima, borci ARBiH uspješno izvršili zadatak, te 23.03.1995. godine skinuli “kapu Republike Srpske.

Ovom manifestacijom se želimo podsjetiti na slavne dane Armije koje smo imali tokom OOR 1992-1995. Želja nam je da na prostoru Ljute grede izgradimo spomen-obilježje koje bi podsjećalo na dane iz OOR, gdje bi bile upisane sve jedinice koje su učestvovale tokom vlašićke operacije“, kazao je Čamdžić.

Centralna manifestacija bit će održana u nedjelju, na području Ljute grede na Vlašiću, s početkom u 12 sati.

Trebamo da znamo!