BH Telecom
Ne vjerujte svemu što čitate na internetu: Policijski službenici ne kažnjavaju djecu
Ne vjerujte svemu što čitate na internetu: Policijski službenici ne kažnjavaju djecu
Aktuelno

Ne vjerujte svemu što čitate na internetu: Policijski službenici ne kažnjavaju djecu

Tendeciozna i neprofesionalna pisanja nekih “portala” i Facebook stranica nažalost uspijevaju naći plodno tlo kod pojedinih građana.

Kada smo pisali o akciji pojačane kontrole biciklista na području Travnika, jasno smo napisali pojedine zakonske odredbe i cilj same akcije.

Teško da je moguće u svaki novinarski prilog uvrstiti barem osnovne odredbe Zakona o prekršajima ili Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, ali se, nažalost, uvijek nađu “portali” i Facebook stranice koji zbog osnovnog nepoznavanja zakonskih odredbi svojevoljno tumače prava i obaveze, ovaj put učesnika u saobraćaju. Da stvar bude gora, građani i takve informacije preuzimaju kao tačne i dijele ih na svojim profilima socijalnih mreža.

U periodu od 27.8.2020. godine do 31.8.2020. godine na području našeg grada realizovana je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, ovaj put biciklista, a Zakon o prekršajima jasno definiše kome se mogu izreći kazne za nepoštivanje određenih propisa. Djeci ne mogu ni pod kojim uslovima. Roditeljima/starateljima mogu.

Policijski službenici Policijske stanice Travnik u predmetnom periodu su na području grada kontrolisali pedeset biciklista. Od njih pedeset, zbog nepoštivanja saobraćajnih propisa upozorili su čak njih 39.

Za pojedince koji su počinili ozbiljnije prekršaje iz oblasti Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH travnički su policajci uručili 11 prekršajnih naloga.

Iz Policijske stanice Travnik naglašavaju da će se i u narednom periodu, uz obavljanje redovnih poslova, pojačano voditi računa i o svim učesnicima u saobraćaju, uključujući i bicikliste, a sve sa ciljem poboljšanja sigurnosti svih građana na ovome području.

Agencija DAN