X
    Categories: Aktuelno

Neće biti odgode početka nastave u Federaciji BiH?

Osnovna škola Travnik: Obavijest o upisu u osnovnu školu

U Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu nova školska godina počet će 1. septembra, kako je i planirano, a u ostalim kantonima sedam dana kasnije, odlučeno je na sastanku Kriznog štaba FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i predstavnika federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja održanom danas u Konjicu.

Nadija Bandić iz Ministarstva nauke i obrazovanja FBiH izjavila je da su svi učesnici sastanka bili složni da nema odgode početka nastave, s tim da je ostavljena mogućnost kantonalnim kriznim štabovima da revidiraju odluku o početku nastave na osnovu procjene epidemiološke situacije u pojedinim kantonima.

Bandić je dodala kako djeca iz rizičnih skupina, kao i djeca koja žive u porodicama sa članovima rizičnih skupina, nisu dužna pohađati nastavu u školskim objektima, a obrazovne ustanove dužne su tim učenicima osigurati alternativne oblik nastave.

Član Štaba i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez istakao je da su učesnici sastanka ustrajni da pronađu najbolji model za novu školsku godinu, model koji će biti najmanje rizičan i za djecu, i za roditelje, i za nastavnike.

Čerkez je dodao kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH pripremio epidemiološke kriterije koji će biti primjenjivani u svim obrazovnim ustanovama u kojima se bude održavala nastava, kako u osnovnim školama, tako i u srednjim školama te na fakultetima.

FENA/Agencija DAN

Travnik:
Related Post