Aktuelno

Nerko i Emina, brat i sestra sa našeg područja koji su posjetili više od 40 zemalja u svijetu!

Emina i Nermin Mameledžija iz Turbeta kod Travnika poznati su široj javnosti u BiH kao pokretači projekta ”Escape Comfort”. Cilj EC-a je predstavljanje svjetskih turističkih destinacija kroz blogove, fotografije i videa koji, na unikatan način, prenose doživljaje brata i sestre prilikom obilaska zemalja svijeta. Do sada su ih posjetili preko četrdeset, ali tu se put ne završava.

Emina, koja je starija, sa putovanjima je počela prva. Kao studentica prava zajedno sa sestrom Nermom planirala je tipično agencijsko putovanje u Egipat. Nakon povratka, počela je govoriti da Egipat nije ni posjetila na pravi način. Od tada, Emina sama kreira svoja putovanja i aktivna je u NGO sektoru. Posjetila je, između ostalih, Kinu, Maleziju, Singapur, Indiju, Kubu i mnoge druge zemlje.

Nerko je ”uskočio”nešto kasnije nakon sestre. Kao srednjoškolac u MSŠ Travnik, Nerko je također postao aktivan u NGO sektoru, pa je kroz razne razmjene i konferencije posjetio dosta zemalja Evrope. Prvo putovanje u vlastitom aranžmanu ostvario je kada je maturirao u srednjoj školski, a cilj je bio ”backpacking” sa prijateljima. Ipak, iz raznoraznih razloga, prijatelji su odustali, a uz nagovor dviju sestara Nerko se na to putovanje upustio sam. Kako je rekao po povratku, u Italiji je proveo najbolje vrijeme života.

Manjak želje za putovanjima se ni ne nazire kod brata i sestre, a i u trenutku pisanja članka nisu kod kuće. Emina se nalazi na razmjeni u Londonu, dok je Nerko na svom putovanju kroz Južnu Ameriku. Trenutno se nalazi u Kolumbiji.

Agencija DAN