Transparency International
Aktuelno

Nerma Mameledžija iz Turbeta nije mogla dobiti posao u BiH, pa postala vodeći stomatolog u Berlinu!

Planet obuca

Nerma Mameledžija, najstarija u avanturističkoj porodici Mameledžija o kojoj smo pisali i ranije. u našoj zemlji je tražila posao od diplomiranja na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu 2014. godine, a nakon niza neuspjeha, odlučila se na velik korak i svoju sreću je potražila u Njemačkoj.

U ranije spomenutom prilogu govorili smo i o Nermi, zahvaljujući njoj, Nerko i Emina imaju veliku ljubav prema putovanjima, a Nerma je sa time stagnirala iz želje da pronađe poziv u struci. Naša sugrađanka nije prestala oduševljavati, s obzirom na činjenicu da je volontirala u najvećim izbjegličkim kampovima u Evropi, što su prepoznali i njemački mediji.

U Bosni i Hercegovini, Nerma je sa svojim CV-jem pokucala na vrata velikog broja privatnih i državnih ustanova. Jedni su tražili iskustvo, a drugi ”poznanstvo”. Nakon niza neuspjeha, Nerma je počela aplicirati na poslove u Njemačkoj. Nakon 80 poslanih prijava, dobila je poziv na razgovor za dvije. Kupila je kartu u jednom smjeru, oprostila se sa porodicom, i tada kreće njena uzlazna putanja u profesiji.

U malom gradiću Heilbronn dobila je posao na minimalnu platu, sve dok ne položi stomatološki ispit koji će joj potvrditi stečenu diplomu iz Sarajeva. Nermin početak u Njemačkoj nije bio nimalo lagan, ali je iz prvog pokušaja ispit uspjela položiti čime je potvrdila znanje iz oblasti stomatologije. Nakon toga, promijenila je tri ordinacije u tri različite oblasti, a danas je vodeći stomatolog u ordinaciji glavnog grada Njemačke, Berlina. Nerma Mameledžija je pozitivan primjer, kako se uz mukotrpan i privržen rad, može doći do najviših ciljeva. Sretno!

Agencija DAN