Transparency International
Policijski službenici u Travniku upozoravaju građane na obavezu nošenja zaštitnih maski
Policijski službenici u Travniku upozoravaju građane na obavezu nošenja zaštitnih maski
Aktuelno

Nestranački posmatrači će u nedjelju biti na svim biračkim mjestima u općini Travnik

Planet obuca

Nestranački posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” će biti na svim biračkim mjestima u Općini Travnik i Općini Foča (FBiH) te će kroz praćenje otvaranja i uređenja biračkih mjesta, procesa glasanja, zatvaranja biračkih mjesta i brojanje glasova, pratiti i bilježiti pojavu mogućih izbornih nepravilnosti i raditi na njihovom otklanjanju u toku izbornog dana da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Izbornim zakonom BiH, saopćeno je iz ove kkoalicije.

Naime, nakon što je donijela odluku o prestanku mandata načelnika Općine Foča (FBiH) i odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 2. februara ove godine donijela odluke o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za načelnika Općine Foča (FBiH) i Općine Travnik.

Koalicija “Pod lupom” će također pratiti i objaviti podatke o izlaznosti na prijevremenim izborima i kao i rezultate za izbor načelnika Općine Foča (FBiH) i Općine Travnik.

O cijelom izborom procesu javnost će biti informisana putem saopćenja za javnost, konferencija za medije i društvenih mreža. Koalicija “Pod lupom” će u Travniku formirati Pozivni centar gdje će organizovati i većinu medijskih aktivnosti kroz koje će objavljivati podatke o izbornom procesu i za Općinu Foča (FBiH) i za Općinu Travnik, a cijeli raspored aktivnosti se nalazi na zvaničnoj stranici Koalicije, navodi se u saopćenju.

Iz Koalicije “Pod lupom” podsjećaju da građani i građanke ovoj koaliciji mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem online obrasca “Prijavi izbornu neregularnost” na web stranici www.podlupom.org.

Fena