Transparency International
Novi Travnik potpisao deklaraciju 'Općine bez brana' sa ciljem očuvanja okoliša
Novi Travnik potpisao deklaraciju 'Općine bez brana' sa ciljem očuvanja okoliša - photo: FENA
Aktuelno

Novi Travnik potpisao deklaraciju ‘Općine bez brana’ sa ciljem očuvanja okoliša

Planet obuca

Načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo u prisustvu predstavnika “Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine” potpisao je deklaraciju “Općine bez brana”, kojom se garantuje da ta općina neće izdavati dozvole za izgradnju malih hidroelektrana.

Općinsko vijeće Novi Travnik na redovnoj sjednici donijelo je Zaključak o davanju mišljenja na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana SBK/KSB 2005.-2025. kojim se protivi ucrtavanju mini-hidrocentrala na području Novog Travnika, a kao logičan nastavak bilo je potpisivanje ove deklaracije.

Novi Travnik tako je postao prva općina u Srednjobosanskom kantonu i osma u Bosni i Hercegovini koja je potpisala Deklaraciju u kojoj, između ostalog stoji da Općina neće izdati nikakvu saglasnost, dozvolu ili preporuku za izgradnju MHE, brana, ili vodozahvata za male hidroelektrane, saopšteno je iz Općine Novi Travnik.

Takođe, u deklaraciji se navodi da će se načelnik, Općinsko vijeće i drugi organi lokalne samouprave, u svim pitanjima upravljanja okolišem konsultovati sa građanima kroz javnu raspravu ili drugi vid uključivanja javnosti u proces odlučivanja.

FENA/Agencija DAN