BH Telecom
Aktuelno

Obilježen Dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (FOTO)

Svake godine 8. maj obilježava se kao Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, simbolično na dan kada je 1828. godine rođen Henry Dunant, osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Milioni uposlenika i volontera Crvenog križa i Crvenog polumjeseca širom svijeta svake godine pružaju pomoć na inovativne i različite načine za preko 160 miliona ugroženih ljudi.

Povodom tog dana želja je skrenuti pažnju na vrijednost volontiranja i zahvaliti volonterima koji su najveća snaga Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Isto tako od 8. do 15. maja obilježava se i Nedjelja Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u toku koje se organiziraju razne aktivnosti koje simbolizuju humanitarno postojanje ove svjetski priznate organizacije. Tim povodom Crveni križ Općine Travnik upriličio je niz aktivnosti na obilježavanju Dana i Nedjelje Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Tako je u prostorijama Crvenog križa Tavnik održana tematska sjednica Predsjedništva, na kojoj je predsjednica Jelica Žuljević svim volonterima, članovima i uposlenicima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca čestitala 8. maj, Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Ona je istakla posvećenost volontera humanitarnom radu, te pohvalila njihove postignute rezultate i prevaziđene prepreke sa kojima se bore svaki dan u ime onih kojima je pomoć najpotrebnija. Volonteri Crvenog križa Travnik ovim povodom danas su dijelili markice crvenog križa, prvo vijećnicima Općinskog vijeća Travnik pred njihovu redovnu sjednicu i uposlenicima Općine, a potom i prolaznicima u Bosanskoj ulici na platou kod Konzuma.

U toku Nedjelje Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Crvenom križu Travnik, u saradnji sa Crvenim križom Federacije i Crvenim križom SBK, planirana je podjela prehrambenih paketa za socijalno ugrožene porodice na području naše općine.

CK/Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!