Aktuelno

Obrtnici upozoravaju: Posla je sve manje, a doprinosi sve veći

Obrtnici iz Federacije Bosne i Hercegovine upozoravaju nadležne institucije i cijelokupnu javnost kako je položaj obrtnika i opstanak obrta sve upitniji.  Već više godina kantonalne obrtničke komore u Federaciji Bosne i Obrtnička komora FBiH upozoravaju na krajnje neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na druge pravne subjekte. Povodom toga Federalna Obrtnička komore uputila je lepezu dopisa nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun i trend rasta doprinosa zaustavi i promjeni, međutim bezuspješno, kao i sastanci koji su održani s nadležnim institucijama u FBiH.

Godinama  tražimo smanjivanja i drugačiji način obračuna doprinosa za obrtnike, jer ovakav način ne odražava stvarnu sliku te su njime obrtnici stavljeni u neravnopravan položaj sa ostalim privrednim subjektima u F BiH. Na temelju navedenih osnovica, sasvim je nesporno da je osnovica za obračun doprinosa koju plaćaju obrtnici u Federaciji BiH iznimno visoka, čak i u odnosu na susjedne zemlje u okruženju, jer ista ne odražava realno ostvareni prihod svakog pojedinačnog obrtnika. Ovakvo stanje je neizdrživo i dovesti će do dodatnih zatvaranja obrta.

OSNOVICE ZA OBRAČUN DOPRINOSA ODREĐENIH OBVEZNIKA ZA 2023. GODINU

Za poduzetnike s osnova obavljanja samostalne djelatnosti iz člana 12. st. 2., 3. i 5. Zakona o porezu na dohodak (“Službene novine Federacije BiH”, br. 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13) koji utvrđuju dohodak na osnovu poslovnih knjiga u skladu sa članom 19. istog Zakona, mjesečna osnovica za obračun doprinosa je:

 1. a) 1.869,00 KM – za slobodna zanimanja, (advokati, notari, računovođe, revizori…)
 2. b) 1.104,00 KM – za samostalnu djelatnost obrta i srodne djelatnosti
 3. c) 493,00 KM – za samostalnu djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu,
 4. d) 493,00 KM – za samostalnu djelatnost trgovca pojedinca.
 5. Za poduzetnike s osnova obavljanja samostalne djelatnosti iz člana 12. stav 1. Zakona o porezu na dohodak, koji dohodak utvrđuju i plaćaju u paušalnom iznosu u skladu sa članom 31. istog Zakona, mjesečna osnovica za obračun doprinosa je:
 6. a) 934,00 KM – za samostalnu djelatnost obrta i srodne djelatnosti,
 7. b) 425,00 KM – za niskoakumulativne djelatnosti tradicionalnih esnafskih zanata,
 8. c) 425,00 KM – za samostalnu djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu,
 9. d) 425,00 KM – za samostalnu djelatnost taxi prijevoza,
 10. e) 493,00 KM – za samostalnu djelatnost trgovca pojedinca.
 11. Za obveznike doprinosa iz člana 6. tačka 10. Zakona o doprinosima mjesečna osnovica za obračun doprinosa je 425,00 KM.

 

Obrtniciu FBiH upućuju apel nadležnima da odmah pristupe izmjeni osnovica za obračun doprinosa za 2023 ili zamrzavanju osnovice koja je bila 2022 godine, u suprotnom će se dogoditi zatvaranja obrta i ugrožavanje egzistencije kako nositelja obrta, tako i zaposlenih u obrtu i njihovih porodica. Od vrijednih radnika i obrtnika napravit će se socijalno ugrožene osobe.

Obrtnička komora Federacije BiH