Transparency International
Održan sastanak premijera Lende i ministra Domića sa predsjednicima klubova članova premijer lige
Održan sastanak premijera Lende i ministra Domića sa predsjednicima klubova članova premijer lige
Aktuelno

Održan sastanak premijera Lende i ministra Domića sa predsjednicima klubova članova premijer lige

Planet obuca

Sportski savez SBK/KSB inicirao je sastanak sa Premijerom kantona Tahirom Lendom i ministrom Domićem koji se nalazi na čelu resornog ministarstva, načelnicima općina SBK/KSB, Gornji Vakuf-Uskoplje, Seadom Čauševićem, Bugojno, Hasanom Ajkuniće, Husom Sušiće, Donji Vakuf, Tomislavom, Matićem-Bošnjakom, Vitez  i predsjednicima klubova koji se takmiče u premijer ligama BiH zbog izuzteno teške situacije u sportu, posebno kod Klubova koji su u najvišem rangu takmičenja.

Incijativa koja je potekla od Sportskog saveza SBK/KSB dobila je punu podršku lokalne zajednice, kao i članica Saveza klubova i sporstkih radnika, a posebno od premijera Kantona Tahira Lende i ministra Bojana Domića. Cilj sastanka je da se zajedničkim naporom pomogne klubovima koji se takmiče u premijer ligama BIH a sa SBK/KSB to trenutno 7 članova Premijer lige, najvišeg ranga takmičenja u BiH: Muški rukometni klub „Sloga“, Gornji Vakuf-Uskoplje, Malonogometni klub „Sloga“, Gornji Vakuf-Uskoplje, Ženski nogometni klub „Iskra“; Bugojno, Klub sjedeće odbojke „Iskra“, Bugojno, Košarkaški klub „Promo“, Donji Vakuf, Stonoteniski klub „CM“, Vitez i Muški rukometni klub „Iskra“, Bugojno koji će kroz baraž pokušati sačuvati status premijerligaša.

S obzirom da je stanje u sportu nakon epidemije izazvane virusom Covid 19 izuzetno teško, zbog stanja u oblasti privredi koje je teško i koja se trenutno nalazi u  velikim problemima, odrazilo se i na sportske klubove iz razloga što je sve manji broj sponzora, ako je i isti broj sponzora, sponzorski ugovori su znatno manji, kao i prihodi koje klubovi ostvaruju od prodaje ulaznica su trenutno svedeni na „nulu“ zbog nemogućnosti prisustva publike a prihodi od prodaje karata bio je jedan od značajnijih faktora finansiranja MRK „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje, KK „ Promo“, Donji Vakuf i MRK „Iskra“, Bugojno jer samo komšijski derbi između MRK „Sloga“ i MRK „Iskra“ u KSC „Bugojno, pratilo je 5.000 gledalaca. Svi navedeni klubovi imaju igrače na Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili imaju Ugovore o stipendiranju istih što su značajna sredstva za iste i ako je sport među prvima bio pogođen pandemijim zbog toga što nemaju Ugovore o radu sa igračima i trenerima navedeni klubovi nisu mogli aplicirati za sredstva kod Ministarstva privrede.

U budžetskoj 2020. godini sredstva sporta planirana su u iznosu od 528.350,00 KM što nije dovoljno zbog toga  je i organizovan sastanak da se kantonalna izvršna vlast zajedno sa klubovima uz aktivno ućešće lokalne zajednice pronađe način da se  trenutna situacija prevaziđe posebno što u ovome trenutku MRK „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje će nastupiti i na evropskoj sceni.

Shodno tome Sportski savez SBK/KSB dostavio je prijedlog sufinansiranja Klubova koji se takmiče u najvišem rangu uz kategorizaciju istih i obrazloženje iz kojih je razloga predložen određeni iznos uzimajući u obzir sve troškove od prijevoza, organizacije meča, troškova sudija i delegata jer u isti rang finansiranja ne mogu se staviti rukometni klubovi sa ženskim nogometnim klubom koji ima plaćene troškove sudija, delegata kao  i dodatna sredstva od UEF-e za razvoj ženskog nogometa ili npr. stonotensiki klub gdje je dnevnica sudije 30,00 KM i gdje stonoteniski klub kod prijevoza za gostujuću utakmicu može otputovati automobilom.

Također, u prijedlogu je i jedan prvoligaš a to je NK „Travnik“ koji bi uz dodatna sredstva i pomoć društvene zajednice u sezoni 2020/2021 trebao da vrati status premijerligaša jer u 2022. godini NK „Travnik“ slavi 100 godina postojanja a UEF-a klubove koji slave ovaj značaja jubilej a članovi su premijer lige, najvišeg ranga takmičenja, nagrađuju sa 1.000.000,00 eura što je dodatni stimulans svima nama da ta sredstva dođu na naš Kanton.

Nakon sagledavanja problematike Premijer Kantona Tahir Lendo i resorni ministar Bojan Domić predložili su da Vlada SBK/KSB iz tekuće rezerve na jednoj od narednih sjednica Vlade donese odluku da se Muški rukometni klub „Sloga“, Gornji Vakuf-Uskoplje sufinansira sa 10.000,00 KM, Malonogometni klub „Sloga“, Gornji Vakuf-Uskoplje sa 2.000,00 KM, Ženski nogometni klub „Iskra“; Bugojno sa 2.000,00 KM, Klub sjedeće odbojke „Iskra“, Bugojno sa 1.400,00 KM, Košarkaški klub „Promo“, Donji Vakuf sa 8.000,00 KM, Stonoteniski klub „CM“, Vitez sa 1.000,00 KM, Muški rukometni klub „Iskra“, Bugojno sa 8.000,00 KM i NK „Travnik“ Travnik sa 8.000,00 KM, da se dio sredstava obezbjedi kroz Javni poziv za dodjelu sredstava budžeta za sport 2020. godine i da se krajem novembra mjeseca organizuje ponovo sastanak na kojem će se zajedno razmatrati dalji vid pomoći ovim Klubovima.

Svi učesnici sastanka izrazili su pohvale za organizaciju sastanka a posebno na razumjevanju Premijera Kantona Tahira Lende i resornog ministra Bojana Domića na aktuelnu problematiku u sportu i pronalaženje rješavanja iste.

Sportski savez SBK/KSB