Transparency International
Aktuelno

Održana press konferencija povodom projekta “Prijatelji bez granica”

Planet obuca

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini započela je realizaciju projekta čiji je cilj prikazati srednjoškolsku perspektivu o fenomenu „Dvije škole pod jednim krovom.“ Kroz raniji angažman smo već pokazali veliku borbu za ukidanje segregacije u srednjim školama, sukladno tome  projekat „Prijatelji bez granica“ je nastavak te borbe.

Projekat se zasniva na razvoju kompetencija i vještina srednjoškolaca kroz interkulturalne razmjene. U razmjenama će učestvovati srednjoškolci iz 10 lokalnih zajednica koji su pogođeni fenomenom „Dvije škole pod jednim krovom“ ili su primjer dobre prakse za prevazilaženje ove vrste segregacije. Glavni cilj projekta je ukloniti socijalne barijere između učenika koji pohađaju nastavne procese praćene različitim planovima i programima u istoj školi ili zajednici.

Projekat će se realizirati na području 10 gradova u kojima je prisutan fenomen „Dvije škole pod jednim krovom“, a to su: Bugojno,  Žepče, Mostar, Busovača, Brčko, Gornji Vakuf, Travnik,  Stolac, Kiseljak i Jajce.

Video press konferencije možete pogledati ispod: