Održano ročište u postupku protiv skupine mještana Kruščice
photo: Agencija DAN
Aktuelno

Održano ročište u postupku protiv skupine mještana Kruščice

Pred Općinskim sudom u Travniku u ponedjeljak je održano ročište protiv 23 stanovnika naselja Kruščica, općina Vitez, koji se terete da su 24. augusta blokirali lokalni put, pružajući pasivni otpor policiji, i nedopuštajući prolazak građevinskih mašina investitorima koji na rijeci Kruščici planiraju izgradnju minihidroelektrane.

Prekršajni postupak se vodi protiv 22 žene i jednog muškarca iz Kruščice koji, zajedno s ostalim stanovnicima ovog naselja, mjesecima protestvuju i dežuraju u blizini rijeke, nedopuštajući kompaniji “Higracon” d.o.o. Sarajevo početak radova na minihidroelektrani.

O događajima s kraja augusta u Kruščici, danas su svjedočili policijski službenici, a načelnik Policijske uprave Travnik Mirsad Fazlić kazao je kako je MUP Srednjobosanskog kantona 25 dana pripremao akciju deblokiranja puta, koji su “stanovnici Kruščice prethodno blokirali duži vremenski period”.

Kako je kazao Fazlić, 24. augusta, oko 6 sati na mostu u Kruščici bilo je između 50 i 60 mještana koji su pružali pasivni otpor, ne dopuštajući prolazak mašinama.

Oni su više puta upozoreni da oslobode put, a prije intervencije, megafonom, je upućen zadnje upozorenje da napuste most i oslobode prolaz mašinama, na što se oglušili – rekao je Fazlić.

Svjedočili su i komandiri policijskih stanica Travnik i Vitez Dragan Škulj i Nikola Pocrnja, a rečeno je, između ostalog, da prilikom naredbe da se “jedna po jedna osoba, prenese s mosta u autobus”, nije bilo prekomjerne upotrebe sile.

Na današnjem ročištu uvažen je prigovor braniteljice okrivljenih mještana Kruščice, Branke Praljak, da se iz dokaznog postupka izdvoje zapisnici sa policijskih saslušanja mještana Kruščice, kao i službene zabilješke nadležnih osoba, s obzirom na to da su mještani iskaz davali u svojstvu svjedoka, dok danas imaju status okrivljenih.

– Mora se dokazati tko je to odbio postupiti po naredbi policije i na taj način počinio prekršaj, a danas nije dokazano da su to bili moji branjenici. U ovom postupku, koji se vodi protiv 23 osobe za počinjeni prekršaj, policija nije ponudila nijedan dokaz da su upravo ove osobe blokirale put i na taj način spriječili prolazak strojeva, te odbile postupiti po nalogu policijskih službenika. Stoga očekujem da će Sud donijeti jedinu moguću odluku i obustaviti prekršajni postupak jer nije dokazano ono što se tvrdi u zahtjevu za vođenje prekršajnog postupka – izjavila je Praljak novinarima, ističući da se rješenje Općinskog suda u Travniku očekuje za desetak dana.

Grupa mještana Kruščice najavila je nakon ročišta da će, bez obzira na ishod postupka pred Općinskim sudom u Travniku, nastaviti proteste protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Kruščici, jer žele sačuvati zdravu životnu sredinu i pitku vodu.

FENA/Agencija DAN