Transparency International
Oglasila se kompanija OLIP u vezi protesta dijela radnika
Oglasila se kompanija OLIP u vezi protesta dijela radnika - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Oglasila se kompanija OLIP u vezi protesta dijela radnika

Planet obuca

U vezi jučerašnjeg protesta radnika u Travniku, ali i današnjeg u Donjem Vakufu, kompanija “Olip-Bosna” je uputila saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

 

Povodom novonastalih dešavanja u posljednjih par dana, „Olip-Bosna” doo želi da pojasni stav i odluke koje su donesene:

Preduzeće „Olip-Bosna” Travnik posluje još od 1989. godine, a 2018. godine naši kapaciteti su prošireni otvaranjem pogona u Donjem Vakufu. Naše društvo svih ovih godina nije obustavilo proizvodnju, čak i kad poslovanje nije bilo u najboljoj situaciji.

Međutim, period pandemije uzrokovan virusom COVID 19 izazvao je veliku ekonomsku krizu koja nije „zaobišla” ni OLIP, Našli smo se pred raznim preprekama (gubitak prodaje, obustava novih narudžbi od strane kupaca, nemogućnost naplate).

Uprkos svim poteškoćama u kojim se trenutno nalazimo, matična kuća u Italiji je odlučila da sačuvamo radna mjesta naših radnika, te da se svi solidarišemo kako bi se svima mogla obezbijediti plaća.

Preduzeću u Bosni i Hercegovini obezbjeđen je neprekidan rad, bez obzira što je matična kuća u Italiji bila primorana odlukom vlasti da zatvori svoja vrata i stane sa radom. Novih narudžbi kupaca nije bilo, ali kako se ne bi obustavio proces proizvodnje donešena je odluka da se gomilaju zalihe u magacinima, koja u historiji OLIP-a ne postoji.

Nažalost, zbog navedene situacije svi radnici nisu bili u mogućnosti da budu fizički prisutni u fabrici odnosno zbog izmjenjenih uslova rada , samim tim i nisu ostvarili pravo na potpuna primanja, te je na temelju toga donesena mjera ukidanja stimulacija koja je privremenog karaktera, a u cilju opstanka za sve .

Uvjereni smo da će ova kriza, koja je zahvatila cijeli svijet ubrzo proći, te da će se OLIP vratiti jači nego prije, što je u interesu svih nas. Iznenađeni smo stavom radnika i obustavom rada od strane radnika koja se održava. Odbijamo sve plasirane pogrešne tvrdnje i netačne navode, kao i vijesti koje su se širile i koje želimo apsolutno demantovati.

Nadamo se da će ovo saopćenje pomoći da javnost i radnici shvate našu poruku, kao i odluku, te što bržem izlasku iz stanja trenutne situacije, odnosno vraćanje na staro – normalan proces proizvodnje, kao i da svi radnici budu na svojim radnim mjestima.

“OLIP-BOSNA” d.o.o. Travnik