BH Telecom
Općina Travnik najuspješnija: 25.000 KM nagrade za implementaciju projekta u Turbetu
Općina Travnik najuspješnija: 25.000 KM nagrade za implementaciju projekta u Turbetu
Aktuelno

Općina Travnik najuspješnija: 25.000 KM nagrade za implementaciju projekta u Turbetu

Naša Općina je, na osnovu direktnog javnog poziva za podnošenje prijedloga projekata partnerskih jedinica lokalne samouprave u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, zauzela prvo mjesto.

Prošle sedmice održan je sastanak Komisije za izbor najuspješnijih jedinica lokalne samouprave u sastavu Saveza općina i gradova FBiH i UNDP, na kojem je utvrđeno da je Općina Travnik sa 93 od mogućih 100 bodova, osvojila prvo mjesto i da je slijedom toga osvojila nagradu u vrijednosti od 25.000,00 KM, koja će se implementirati na konkretnom projektu.

Općina Travnik je dostavila prijedlog projekta “Izgradnja igrališta Bazen – Turbe i pratećih sadržaja“.

Općina Travnik kao partner aktivno učestvuje u projektu „Jačanja uloge mjesnih zajednica u BiH“, koji je usmjeren na osnaživanje mjesnih zajednica kako bi se povećao odziv građana, njihova participacija, kao i socijalna inkluzija u procesima lokalnog razvoja. Također, u okviru projekta, ali i zbog strateških opredjeljenja Općina Travnik sprovodi reformu mjesne samouprave i jačanje uloge mjesnih zajednica u smislu uvođenja novih politika i praksi, a koje prate 34 mjesne zajednice sa područja općine Travnik.

Opći cilj projekta jeste unapređenje kvalitete života građana BiH kroz poboljšanje usluga koje se pružaju na lokalnom nivou i povećanje demokratske odgovornosti i socijalne uključenosti, kao i kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice (MZ) koje potpomažu aktivan angažman građana u javnom životu, dok istovremeno predstavljaju primjer rada lokalnih samouprava u čijem fokusu su ljudi i služe kao katalizator za demokratske transformacije na lokalnom nivou.