BH Telecom
Otvorena izložba skulptura travničkog umjetnika Marka Gide
Otvorena izložba skulptura travničkog umjetnika Marka Gide
Aktuelno

Otvorena izložba skulptura travničkog umjetnika Marka Gide

Povodom obilježavanja manifestacije Dan općine Travnik večeras je u holu JU Centar za kulturu općine Travnik otvorena samostalna izložba skulptura pod nazivom “Ovnovi”, travničkog umjetnika Marka Gide.

Izložene skulpture izrađene su u kamenu, drvetu, metalu i njihovoj kombinaciji, a o svom stvaralaštvu, Gido je kazao da mimalističkim zahvatima od prirode uzima ono što je po njemu skulptura, te da se ne boji svoje viđenje prirodne skulpture podijeliti s javnošću. Kako je naglasio, oblike i forme nalazi u prirodi, i uz male intervencije pruža ih kao umjetničko djelo koje ima svoju prepoznatljivu formu.

Umjetnost doživljavam kao dio sebe, kao dio svoga okruženja, svoje prirodne sredine, stoga otud i večerašnja simbolika izložbe koja je opet vezana za ono što nas okružuje“, istaknuo je Gido.

Marko Gido rođen je u Travniku 1967. god., gdje i danas živi i radi. Kiparstvom se bavi od 1983. god. Član je Udruge likovnih umjetnika HKD „ Napredak“ od 1998. do 2016. i Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2008. god. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je i u radu brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Autor je pet javnih radova: „Ivo Andrić“ – dvorište župne crkve sv. Ivana Krstitelja,Travnik, 2002. „Tornjak“ – park kod Bagata, Travnik, 2007. „Uskrsnuće“ – kapela sv. Roka , groblje Bojna, 2012 . „Ovan“ – Osnovna škola Kornica, Bosanski brod. “Bik” – Kiparska kolonija Korni a 2017.

Izložbu Marka Gide svi zainteresirani građani mogu pogledati do 10. aprila, 2022.godine u JU Centar za kulturu općine Travnik.

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!