Transparency International
Ovogodišnju manifestaciju Dan općine Travnik obilježilo 110 događaja i preko 3000 učesnika
Ovogodišnju manifestaciju Dan općine Travnik obilježilo 110 događaja i preko 3000 učesnika - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Ovogodišnju manifestaciju Dan općine Travnik obilježilo 110 događaja i preko 3000 učesnika

Planet obuca

U  gradu koji je jedinstven tokom svih godišnjih doba, bio ogrnut debelim bijelim plaštom ili umotan u predivne pastelne boje, dolazak proljeća se ipak odavno posebno dočekuje i proslavlja. Već osmu godinu zaredom, brojne Travničanke i Travničani, pojedinačno ili u saradnji sa privatnim ili javnim sektorom, a pod okriljem kulturno-zabavne i sportske manifestacije Dan općine Travnik prezentiraju  svoje aktivnosti i dostignuća, te na taj način doprinose u popularizaciji i promociji travničkog kraja.

Jedna od najobimnijih i najorganizovanijih manifestacija jedne općine na području cijele BiH, ove godine je ponudila 110 različitih kulturno-zabavnih i sportskih događaja u kojima je učestvovalo više od 3000 učesnika, od čega se izdvaja rekordan broj sportskih sadržaja u kojima je prijavljeno 12 sportskih kategorija  i čak  1480 aktera.

I ove godine realizirane su tradicionalne aktivnosti čiji je organizator Općina Travnik, te su pored „Kluba neizlječivih Travničana“ koji je ugostio istaknutog travničkog profesora Janka Duića, upriličene i nove aktivnosti, poput druženja sa penzinisanim zaposlenicima i dosadašnjim načelnicima Općine Travnik. Također, u posjetu ovim povodom u okviru svečane sjednice u Travnik doputovale su brojne inostrane delegacije iz bratimljenih gradova, ali i počasni gosti.

Vrlo važna aktivnost koja se realizuje u okviru manifestacije su i zajednička vjenčanja, na koja su se ove godine imali priliku prijaviti parovi iz cijele BiH, a koja su održana u prelijepom ambijentu srednjovjekovne tvrđave Stari grad, gdje se ove godine pet parova  zaklelo na vječnu ljubav. Lijepo vrijeme, vrijedni pokloni osigurani od Općine Travnik i brojnih sponzora,  doprinijeli su da taj dan protekne  u  prelijepoj svečanoj atmosferi.

Kao iznenađenje, na sam Dan općine Travnik, Ćevabdžinica Hari je predstavila najveću najautentičniju porciju (od 2160) ćevapa u BiH koja je poklonjena na degustaciju sugrađanima, te je tom prilikom također upriličen i okrugli sto na kojem su učestvovali eminetni stručnjaci s ciljem ukazivanja na važnost brendiranja jedinstvenog autohtonog travničkog brenda – ćevapa.

Ni ove godine nisu izostavljeni ni oni najmlađi, koji su pored brojnih drugih sadržaja tokom trajanja manifestacije imali i jedan cijeli dan samo za njih koji je realiziran u okviru događaja „Djeca su sreća najveća“ uz višesatno druženje i zabavu i brojne zanimljive poklone i sadržaje. Također, ovom prilikom sva djeca rođena na sam Dan općine Travnik, od dana od kada se obilježava ovaj datum, proslavila su svečano zajedno rođendan.

Pojedinci, kao i brojna udruženja, ali i sve javne ustanove sa područja općine Travnik svojim učešćem su uveliko doprinijeli u obilježavanju ovogodišnje manifestacije, a osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti realizacijom različitih aktivnosti pod okriljem škola i fakulteta su je također dodatno obogatili i uveličali.

Izuzetno smo ponosni na sve naše sugrađane koji su i ove godine svojim aktivnim učešćem, ali i podrškom iz gledališta podržali ovu manifestaciju koja zapravo iz godine u godinu okuplja sve više učesnika i događaja. U Travniku je u proteklih 15 dana bilo posebno lijepo i svečano. Sadžaj manifestacije je bio prilagođen za sve generacije i uzraste, te su svi imali priliku pronaći nešto za sebe “ , kazala je Aldijana Dizdar, glasnogovornica  manifestacije Dan općine Travnik.

S ciljem promocije i popularizacije travničkih vrijednosti iz svih oblasti društvenog života i prezentacije najznačajnije kulturne i prirodne baštine ovoga kraja ovogodišnja manifestacija je bila obogaćena brojnim promocijama knjiga i filmova, foto izložbama, plesnim, glumačkim i umjetničkim performansima, edukativnim sadržajima, radionicama, školskim nagradnim takmičenjima, predstavama, ekološkim akcijama, danima otvorenih vrata brojnih javnih ustanova i udruženja i mnogim drugim zanimljivim sadržajima iz kulture i sporta.

Organizacioni odbor manifestacije “Dan općine Travnik”