Aktuelno

P.D. Karaulska gora organizuje memorijalni pohod “Zajko i prijatelji”: Učesnicima pripremili lakšu i težu turu

Planinarsko društvo Karaulska Gora je društvo sa dugogodišnjom tradicijom i bogatom historijom kada su u pitanju obilasci raznih destinacija, planina, rijeka, jezera i drugih znamenitosti, kako u BiH, tako i u regionu.

Posljednjih nekoliko godina naše aktivnosti sve više privlače pažnju ljubitelja prirode. Prošle godine smo, pored mnogobrojnih aktivnosti, tura i planinarskih izleta, organizovali i prvi memorijalni pohod ”Zajko i prijatelji” kojim smo odali počast planinarima Karaule.

Ovaj događaj je privukao preko 120 planinara i izletnika sa područja općine Travnik, kao i sa cijelog kantona. Ove godine pored stalnih planinarskih kolega iz općine Travnik i susjednih općina, očekujemo veliki broj planinara iz Krajine, Ključa, Sanskog Mosta i Bihaća. Memorijalni pohod ”Planinari Karaule – Zajko i prijatelji” će biti održan 19.05.2024. godine, sa okupljanjem u 08:30 ispred džamije u Karauli.

“Zbog očekivanog velikog broja i razlike kondicione spremnosti učesnika, i ove godine smo odlučili da napravimo dvije opcije: lakšu i težu turu, a to su: Lakša tura (kondiciona zahtjevnost K1 – lagano; tehnička zahtjevnost T1 – nezahtjevno): Prevoz do mezarja u Potocima ispod Hamamdžića, pješačenje rutom: Mezarje u Potocima – Ravne Vrtače – Suho Polje – Božikovac – Karaulska gora Teža tura (kondiciona zahtjevnost K2 – srednje teško; tehnička zahtjevnost T1 – nezahtjevno): Plato ispred džamije u Karauli – Malići – Ravne Vrtače (tu se ekipe spajaju i dalje nastavljaju zajedno) Povratak: Karaulska gora – Gotići – Brvanci – plato ispred džamije u Karauli Učesnici pohoda će imati priliku uživati u šetnji nepreglednim ”zelenim tepihom”, prelijepim livadama zvanim Dolovi, te odmoriti i osvježiti disajne puteve kretanjem kroz crnogorične šume. Uživat ćemo u pogledu na lašvansku dolinu i karaulska sela i u druženju sa pozitivnim ljudima u prelijepom prirodnom ambijentu.” izjavio je za naš portal Ajdin Sefer iz P.D. Karaulska gora.

Za učesnike pohoda će biti obezbjeđen prevoz do startne pozicije (za lakšu turu) i ručak na platou Karaulske gore. Svi su dobrodošli. Idemo u planine. Pozivamo zainteresovane da izvrše prijave na pohod do 14.05.2024. Prijave možete izvršiti: – na viber broj +38762 555 311 (Ajdin Sefer) ili +38762 216 059 (Nedim Mehmedović) – u inbox fb stranice PD Karaulska gora – ili direktno kod nekog od članova uprave društva.

Travnicki.INFO