BH Telecom
Počinje sa radom najveći parking prostor u Travniku
Počinje sa radom najveći parking prostor u Travniku
Aktuelno

Počinje sa radom najveći parking prostor u Travniku

Iako je prošlo više od 8 mjeseci od završetka radova na izgradnji i opremanju parkirališta kod zgrade Gimnazije, zbog pandemije korona virusa, Vrhbosanska nadbiskupija je, kroz taj period, ponudila besplatno parkiranje za sve korisnike.

Početkom Nove 2021., odlučeno je službeno otvoriti parkiralište odnosno započeti s naplatom korištenja parking prostora, počevši od 6. januara.

Projekat izgradnje i opremanja realizovalo je Nadbiskupsko sjemenište „Petar Barbarić“ iz Travnika, na osnovu Sporazuma sa Općinom Travnik. Vrhbosanska nadbiskupija je, kao vlasnik, prostor i opremu ustupila firmi Semiminor d.o.o. Travnik. Uložena su znatna sredstva u pripremu zemljišta, asfaltiranje, izgradnju nove ograde i postavljanje rasvjetnih stubova. Urađene su nove vodovodne i elektro instalacije, odvodnja slivnih vode, sa ugradnjom separatora za pročišćavanje i ometanje otjecanja ulja u rijeku Lašvu.

Sve je automatizovano, izgrađena je minikućica u kojoj se nalazi centar za upravljanje. Uz vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, urađen je videonazor svih površina parkinga. Na parkiralištu se nalazi i toalet za korisnike.

Upravitelj parkirališta organizovao je i službu za čišćenje u ljetnom i zimskom periodu. Projekat uređenja parkirališta uradio je gosp. Alija Gafić sa svojim firmom „Games“ iz Travnika. Zemljane i betonske radove, i ugradnju vodnih instalacija uradio je gosp. Slavko Lovrić sa svojom firmom „Eterna tex“ d.o.o iz Travnika. Instalacije struje, videonazora te automatske opreme ugradio je gosp. Ivo Stojanović sa svojom firmom „Nessa sistemi“ d.o.o iz Travnika. Polaganje asfalta uradilo je poduzeće „Rudnici gipsa“ iz Donjeg Vakufa. Horizontalnu signalizaciju uradila je firma „Buljan“ iz Kreševa. Ogradu parkirališta s posebnim motivima uradila je firma „Studio3“ d.o.o. iz Sarajevo. Uređenje šetališta i drvoreda, u skladu sa sporazumom Sporazumu, finansirala je općina Travnik, a radove izvodila firma „Dobojputevi“ d.o.o. iz općine Doboj Jug.

Parkiralište sa 180 ocrtanih parking mjesta, pomoći će bar djelomično rasterećenju gužvi i nedostatku parking prostora u središtu grada. Upravitelj parkirališta nudi i mogućnost uzimanja sedmične i mjesečne karte u ograničenom broju. Usprkos lijepo uređenom parkingu, sigurnosnom videonazoru, osvjetljenju cjelokupnog parkinga, cijene su prikladne standardu naših građana. Cijena 1h, sa tolerancijom od 10 minuta, je 1KM, sedmična karta je 20KM, a mjesečna 50 KM, sa uključenim PDV-om.

Subotom i nedjeljom cijene su 50% jeftinije, tako da se 2h plaćaju 1 KM.

Izgradnja parkirališta te uređenje šetališta uz rijeku Lašvu, u ulici Školska, rušenjem ostarjelog i opasnog stabla, te sadnja novih 15 stabala, zajedničkim kompromisom Vrhbosanske nadbiskupije i Općine Travnik, doprinijela je uređenju desne obale rijeke Lašve, za šetače i bicikliste, a najviše su profitirali stanovnici Travnika koji su dobili ugodan prostor za šetnju.

Izgradnja privatnog parkirališta u središtu grada, dobar je primjer kako vjerske institucije vode brigu o svojoj imovini, stavljajući ih u javnu upotrebu, sa nakanom realizovati svoje poslanje, a i izvrstan primjer dobre saradnje sa lokalnom vlašću i osjetljivosti vjerskih zajednica za društvene potrebe. – navode iz KŠC Travnik.

Agencija DAN