Sveučilište/Univerzitet Vitez
FOTOGALERIJA: Ovako je tekla današnja akcija pronalaska i spašavanja Semina Bradića
FOTOGALERIJA: Ovako je tekla današnja akcija pronalaska i spašavanja Semina Bradića - photo: Agencija DAN
Aktuelno

POGLEDAJTE: Ovako je tekla današnja akcija pronalaska i spašavanja Semina Bradića

Zadovoljstvo zbog današnjeg pronalaska Semina Bradića osjeti se u Travniku na svakom koraku. Prema posljednjim informacijama, Semin je bio dehidriran, ali svjestan i van životne opasnosti. Kako se radilo o osobi sa problemima u razvoju, travnički ljekari obavili su detaljne preglede i dodatne pretrage.

Današnja akcija nije se mnogo razlikovala od onih realizovanih prethodnih dana. U 9 sati su se na lokalitetu Gostunj okupili svi učesnici potrage, mještani, lovci, pripadnici policije i FUCZ, Gorska služba spasavanja, planinari i volonteri.

Operativni štab je, na osnovu jučerašnjih novih i potvrđenih informacija (zbog toga smo, između ostalog, jučer tražili i kontaktirali “biciklistu”) da je Semin posljednji put viđen na stazi od Gornjeg Putićeva prema tvrđavi Stari grad u Travniku, odlučio da se danas sve raspoložive snage rasporede na dio od “Male peće” do rijeke Lašve i da se tako krene prema Starom gradu.

Ovdje svakako želimo napomenuti da je tehnička podrška koju je pružila Federalna uprava civilne zaštite, sa jasno ucrtanim trasama svake grupe, njihovim praćenjem i komunikacijom u realnom vremenu, te dronovima, od kojih je onaj sa termalnom kamerom danas i korišćen prvi put, bila više nego izvrsna.

Takođe je bitno naglasiti da je teren današnje pretrage bio izuzetno težak, strm i kamenit, ali odlučnost svakog pojedinca da pruži maksimum svojih napora jutros se mogla jasno vidjeti na okupljanju.

Nakon rasporeda se pristupilo traženju nestalog, a svakako da je bitnu ulogu igralo i lijepo vrijeme u Travniku.

Jedna grupa, koju su sačinjavali članovi Lovačkog društva “Vlašić” Travnik – Sekcija Han Bila i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, dobila je zadatak pretresa izuzetno teškog, stjenovitog terena.

Ovako je tekla današnja akcija pronalaska i spašavanja Semina Bradića
Članovi LD “Vlašić” Travnik – Sekcija Han Bila jutros pred akciju – photo: Sadber Zlatić/Agencija DAN

Iz njima suprotnog pravca pretres terena obavljali su policijski službenici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a SBK/KSB (fotografija ispod).

Ovako je tekla današnja akcija pronalaska i spašavanja Semina Bradića
Smjer kretanja grupa za pretragu i lokacija pronalaska Semina Bradića – photo: Agencija DAN

Napredovalo se sporo, te kada su ove dvije grupe ostvarile vizualni kontakt, planirano je bilo da se spuste prema tvrđavi odakle bi bili upućeni na nove zadatke. Na insistiranje lovaca iz Han Bile, grupe su nastavile probijanje jedni prema drugima, te je gotovo tačno u podne Semin Bradić uočen kako sjedi ispod stijene. Na nogama nije imao obuću, bio je samo u čarapama, te vidno iscrpljen i uplašen. Spasioci su mu dali sok i sendvič, te su ga nakon toga sigurno spustili do zone bez stijenja i šikare, odakle ga je Edin Delija, pripadnik FUCZ iz grupe koja ga ja i pronašla, na svojim leđima donio do vozila hitne pomoći Doma zdravlja Travnik.

Semin je odatle prevezen do JU Bolnica Travnik, gdje su ga nedugo nakon dolaska posjetili najbliži članovi porodice kojima se i takav iscrpljen veoma obradovao.

Spasioci, porodica, komšije i svi građani su ovu lijepu vijest dočekali sa istinskom radošću, a svima nama preostaje da ljudima koji su na bilo koji način sve ove dane bili uključeni u akciju potrage, odamo istinsko priznanje za njihov angažman.

Gledati kako kvalitetno funkcioniše FUCZ, policija, lovačko društvo, GSS, a sve to u punoj saradnji sa građanima, komšijama i porodicom bilo je istinsko zadovoljstvo.

Agencija DAN