dstore
Policijska stanica Travnik pojačava kontrolu biciklista
Policijska stanica Travnik pojačava kontrolu biciklista - photo: ilustracija
Aktuelno

Policijska stanica Travnik pojačava kontrolu biciklista

Planet obuca

Policijska stanica Travnik u periodu od 27.8.2020. godine do 31.8.2020. godine sprovest će akciju pojačane kontrole saobraćaja sa posebnim naglaskom na kontrolu biciklista.

Policijski službenici će u tom periodu posebnu pažnju usmjeriti na poštivanje zakonskih propisa o učešću i kretanju biciklista u saobraćaju na području općine Travnik.

Iz Policijske stanice Travnik naglašavaju da podržavaju povećano korištenje bicikla, ali da je takođe primjećen veći broj biciklista koji ne poštuju saobraćajne propise, saobraćajnu signalizaciju, pješačke zone. Također, uočen je veći broj djece koja se bez nadzora roditelja biciklima kreću gradskim ulicama pa čak i magistralnim putem. Poseban problem je kretanje biciklista trotoarima, te nerijetko dolazi do njihovog kontakta sa pješacima, posebno u uslovima kada zbog radova u ulici Erika Brandisa, u noćnim satima ulica Bosanska nije zatvorena za saobraćaj.

Iz policijske stanice Travnik podsjećaju na sljedeće odredbe Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima koji su dužni poštovati svi biciklisti:

  • Biciklom na javnom putu smije upravljati lice koje je navršilo 12 godina
  • Vozač bicikla dužan se kretati što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi, odnosno traci.
  • Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u grupi, dužni su se kretati jedan iza drugog
  • Ako na putu postoji posebno uređena biciklistiĉka staza, vozač bicikla mora se kretati desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja saobraćaja
  • Na biciklistiĉkim stazama uređenim i obilježenim za saobraćaj bicikla u oba smjera, vozila se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila
  • Vozač bicikla smije se kretati samo po onim saobraćajnim površinama po kojima je kretanje takvim vozilima dozvoljeno

Naglašava se da su za prekršaje iz ove oblasti propisane novčane kazne u iznosu od 40,00 do 200,00 KM, ali da je cilj ove akcije prije svega ukazivanje na obavezu poštivanja saobraćajnih propisa svih učesnika u saobraćaju, te povećanje njihove sigurnosti.

Agencija DAN