BH Telecom
Poruka doktora građanima: Zajedno i staloženo možemo kontrolirati situaciju
Poruka doktora građanima: Zajedno i staloženo možemo kontrolirati situaciju
Aktuelno

Poruka doktora građanima: Zajedno i staloženo možemo kontrolirati situaciju

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine obratio se saopćenjem građanima povodom pandemije COVID-19.

Poštovani građani FBiH, povodom situacije koja je nastala zbog širenja infekcije novom vrstom corona virusa i nastanka bolesti COVID-19, osjećamo dužnost obratiti vam se u ime naših članova, kako bi zajednički stali u odbranu zdravlja i života svih naših građana, onako kako smo i do sada stali nebrojeno puta.

Mi, vaši doktori, tu smo za sve vas koji imate potrebu za liječničkim pregledom, ali isto tako apeliramo svima da ne dozvolite da panika koja se polako uvlači među stanovništvo dovede do prevelikog broja nepotrebnih posjeta liječnicima. Riječ je o virusu iz dobro poznate porodice corona virusa i samo radikalan epidemiološki nadzor, sa svim potrebnim mjerama, može smanjiti broj zaraženih. Upravo to, smanjen broj zaraženih na području Federacije omogućit će da sve naše raspoložive kapacitete usmjerimo na najteže pacijente. Doktori u Federaciji BiH, kao i ostatku države BiH, imaju znanje i iskustvo da se izbore sa ovom vrstom pandemije – citat je iz saopćenja.

Doktori medicine i stomatologije naglašavaju da su potrebni vrijeme i oprema.

l jedno i drugo nam nedostaje, ali barem na vrijeme možemo doprinijeti učešćem svih nas u radikalnim epidemiološkim mjerama kojima ćemo rizik od zaraze smanjiti na minimum i time dobiti na vremenu – navedeno je u saopćenju.

Članovi tog sindikata apeliraju građanima da savjet liječnika, kad god je to moguće, zatraže telefonom i ne idu nepotrebno na preglede. Time će biti smanjene gužve u čekaonicama i eventualni kontakt zdravih s oboljelima, odnosno širenje infekcija.

U slučaju ozbiljnijih stanja, tu smo za sve vas. Upućujemo posebnu molbu svim građanima s povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem, koji su se vratili u BiH u zadnjih 14 dana, da se jave telefonom nadležnom liječniku ili na kontakt-brojeve uvedene posebno za ovu situaciju, koje mogu pronaći na internetu za svaki kanton.

Ako se odlučite pozvati hitnu medicinsku pomoć, naglasite im podatak o temperaturi i
putovanju izvan BiH, kako bi oni pokrenuli proceduru sigurnog zbrinjavanja.
Budite odgovorni kao pacijenti jer time štitite sve ostale, pa i vas same – naglašava Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

U moru informacija, građanima je teško odlučiti kojim informacijama vjerovati, napomiju također doktori te posebno naglašavaju da epidemiolozi i infektolozi, posredstvom
kriznih štabova, daju istinite i bitne informacije za građane kojima mogu vjerovati i po njima postupati.

Imamo edukovan, vrlo kvalitetan kadar, epidemiolozi koji moraju
voditi i upravljati ovom krizom, imamo infektologe, mikrobiologe, imunologe koji su potpuno sposobni da se uhvate u koštac s aktuelnom pandemijom. Na kraju, svi doktori su na raspolaganju za sve građane FBiH.

Obustavljeni su svi godišnji odmori, usavršavanja izvan BiH ili druge aktivnosti i praktično svi doktori FBiH su na svojim radnim mjestima.

Nadležne za nabavku opreme molimo da reagiraju odmah i nabave dovoljno zaštitne opreme kako za uposlene u zdravstvu, tako i za naše pacijente. Prije svega, POTPUNA zaštitna oprema za doktore, ali i sve zdravstvene radnike. Situacija u kojoj virus ulazi u bolničke zdravstvene ustanove je najgori scenario. Svakako želimo izbjeći situaciju da se ionako desetkovan broj doktora ,,izbaci” iz stroja tako što bi neko od ljekara bio zaražen i odstranjen s posla sad kad je najpotrebniji građanima. Planirajte unaprijed mogućnost epidemije i obezbijedite dovoljno sredstava za rad u tome slučaju. Ne smijemo dozvoliti da manjak opreme doprinese širenju infekcije.

Unaprijed planirajmo i to da će u slučaju epidemije, porasti broj životno ugroženih pacijenata, koji zahtijevaju posebnu brigu. Napravimo zajedno na vrijeme reorganizaciju zdravstva, prilagodimo se trenutnoj situaciji kako opremom i osobljem, tako i prostorom – citat je iz saoćenja.

Sindikat apelira svim medijima, ali i pojedincima, da prenose isključivo provjerene informacije jer u suprotnom, uzrokuju nezaustavljivo širenje panike među građanima.
Zajedno, mirno i staloženo možemo kontrolirati trenutnu situaciju i tako bolesnima obezbijediti kvalitetne i pravovremene usluge, a one zdrave kroz prevenciju sačuvati od infekcije – ističe Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

FENA