BH Telecom
ČESTITKA POTPREDSJEDNIKA FEDERACIJE BIH REFIKA LENDE POVODOM MJESECA RAMAZANA
ČESTITKA POTPREDSJEDNIKA FEDERACIJE BIH REFIKA LENDE POVODOM MJESECA RAMAZANA
Aktuelno

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo uputio je čestitku povodom 9. maja

Deveti maj je poseban datum za Evropu, ali i cijelo čovječanstvo, jer simbolizira pobjedu dobra nad zlom, svjetla nad tamom, civilizacijskih vrijednosti nad silama fašizma, te jednakosti i ljudskog dostojanstva nad diskriminacijom, segregacijom i tlačenjem.

Za nas u Bosni i Hercegovini ovaj datum ima još dublje značenje jer je posvećen onim najboljim među nama, koji su svojom hrabrošću i požrtvovanošću tokom agresije na našu domovinu dali najveći doprinos u novoj pobjedi istih onih vrijednosti koje su pobijedile u Drugom svjetskom ratu.

Današnji dan je prilika da odamo počast njima, dobitnicima najvećeg ratnog priznanja – Zlatnog ljiljana, i da se sa posebnim pijetetom prisjetimo onih koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, ali i svih narodnih heroja i boraca zaslužnih za pobjedu nad fašizmom prije tačno 78 godina.

Posljednja agresija na Bosnu i Hercegovinu je potvrda da fašizam jeste pobijeđen 9. maja 1945. godine, ali da nije zauvijek nestao. Neka nam ovaj datum bude podsjetnik na važnost jedinstva, mira i solidarnosti, te da nikada ne smijemo odustati od borbe za domovinu, civilizacijske vrijednosti i univerzalna prava koja svaki čovjek treba uživati i koja nam se uporno pokušavaju oduzeti.

Naše pobjede nad fašizmom, 1945. i 50 godina kasnije, su naše smjernice, a cilj je jasan – Bosna i Hercegovina kao članica Evropske unije, zajednice države čiji su temeljeni uspostavljeni baš na današnji dan, potpisivanjem Šumanove deklaracije.

Tim povodom svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke povodom Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Refik Lendo

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!