Transparency International
Aktuelno

SBK i dalje čeka vakcine: Evo šta je sa zahtjevom KCUS-a da SBK plati testiranje svojih građana

Planet obuca

U Srednjobosanskom kantonu (SBK) trenutno su evidentirana 92 aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a 35 osoba je hospitalizirano.

Kazao je to novinarima u Travniku ministar zdravstva SBK Anto Matić, koji je kazao da su od početka pandemije u tom kantonu registrirana ukupno 3.304 slučaja infekcije.

Na pitanje novinara na koji način će Vlada postupiti po zahtjevu Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu za plaćanjem troškova PCR testiranja za pacijente iz SBK Matić je kazao da je upućena inicijativa za sastanak.

– Poslali smo upit Federalnom ministarstvu zdravstva da organizira sastanak s kliničkim centrima i u Sarajevu i u Mostaru. Odgovor još nismo dobili – kazao je Matić.

Podsjetio je da je prije dva-tri mjeseca s radom počeo laboratorij za PCR testiranje u Zavodu za javno zdravstvo (ZZJ) SBK koji, kako je kazao, može odgovoriti zahtjevima za testiranjem u SBK.

– Zadnja dva-tri mjeseca praktično nismo ni slali uzorke u KCUS, nego je naš zavod preuzeo dužnost da testira. Možda smo samo jednom sedmično u Sarajevo slali između 50 i 100 testova – kazao je Matić.

Dodao je kako SBK čeka informacije o pristizanju vakcina za koronavirus kako bi vakcinisanje moglo biti organizirano pri domovima zdravlja.

Agencija DAN