Novalja, 160719. Nocas oko 1 sat izbio je pozar u blizini plaze Zrce. Vatra je buknula u sumi iza kluba Kalypso, ali sam klub nije zahvacen pozarom. Pozar je jutros stavljen pod kontrolu, ali nije potpuno ugasen. Nitko nije ozlijedjen. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Aktuelno

Preventivno upozorenje građanima iz Civilne zaštite Općine Travnik

S obzirom na upozorenja građanima na visoke temperature, Služba za civilnu zaštitu moli građane da prilikom boravka ili poduzimanja radova u prirodi ne pale vatru na otvorenom prostoru, koja može ugroziti ljude i materijalna dobra, te prouzrokovati veliku materijalnu i drugu štetu.

Svaki građanin koji primijeti požar dužan je da ga ugasi ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i druge.

 

Ukoliko dođe do početnog požara rastinja manjeg intenziteta u vašoj blizini, postupajte na slijedeći način:
– pokušajte ugasiti požar aparatima za gašenje ili priručnim sredstvima za što vam može poslužiti zemlja, pijesak, pokrivač (vuneni ili pamučni), lopata, grana sa zelenim lišćem, a pri tome vodite računa o vlastitoj sigurnosti i mogućem odstupanju od požara;
– ukoliko niste u mogućnosti spriječiti daljnje širenje vatre, obavezno pozovite na besplatane telefoske brojeve vatrogasce 123 za dojavu o požarima ili Kantonalni centar civilne zaštite 121.

 

Napomena:
– ne podcjenjujte male požare;
– gasite požar u sagnutom položaju, a ukoliko je jako isijavanje požara nađite zaklon;
– na otvorenom prostoru gasiti niz vjetar, zato počnite gasiti na udaljenosti od oko 5 metara;
– gasiti samo ako sebe i svoje bližnje ne dovodite u opasnost;
– imajte na umu da ćete moći samo ugasiti male, početne požare manjeg inteziteta;
– za nepoštivanje propisa o paljenju vatre na otvorenom, kao i njeno prouzrokovanje štete ili opasnosti po ljude i materijalna dobra, protiv počinioca poduzimaju se prekršajne ili krivične mjere u skladu sa zakonskim propisima.

Također, molimo roditelje da svojoj djeci skrenu pažnju na opasnost od vatre, požara i načina dojave opasnosti.

Općina Travnik