dstore
Aktuelno

Prijevoz učenika dogovoren u većini općina u SBK, u jednoj općini roditelji neće da šalju djecu u školu

Planet obuca

Većina relacija za prijevoz učenika u Srednjobosanskom kantonu je dogovorena, kazao je u četvrtak nakon sjednice Vlade SBK Bojan Domić, kantonalni ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta.

– Veći dio relacija za prijevoz učenika je već dogovoren od strane direktora škola i prijevoznika kao što su relacije u Travniku, Novom Travniku, Vitezu… Gdje god su prijevoznici bili razumni, a direktori škola dovoljno vješti da taj razum pretvore u ugovore, danas nema problema – ustvrdio je Domić.

A problema još uvijek ima u Jajcu, gdje su lokalni mediji prenijeli stav roditelja djece koja pohađaju Osnovnu školu Braća Jezerčić Divičani – Jajce, koji u tekstu tvrde da od 1. oktobra djecu neće slati u školu ukoliko prijevoz ne bude organiziran.

– U Jajcu ima svašta, upetljala se lokalna zajednica i lokalni interesi, što je najgore manipuliraju djecom. Nemoguće je da u svim drugim općinama cijena prijevoza bude dvije, tri ili četiri marke, a u Jajcu mora biti osam. To je ništa drugo nego manipuliranje. Ipak, i tu se može naći prostor za dogovor, ali za svaki dogovor trebaju dvije strane – rekao je Domić.

Ministar je posljednjih nekoliko sedmica, podsjetimo, tvrdio da su se prijevoznici udružili u kartel te tražili nerealne cijene za prijevoz učenika.

– Mi ćemo gdje god to možemo ugovoriti prijevoz, ali da nas neko ucjenjuje ne možemo pristati na to. Zašto bi neko kršio zakon da bi neko zaradio koliko misli da treba zaraditi? U velikoj većini općina prijevoznici su vidjeli da se moramo ponašati po nekim pravilima i da svi imamo odgovornost jer ovo je javni novac, ničiji privatni – zaključio je ministar.

Fena/Agencija DAN