Aktuelno

Prizemlje kuće Adnana Karalića iz Travnika potpuno uništeno tokom poplava: Sada je sanirano i osmijeh sve govori!

Planet Obuca

U maju 2014. Bosnu i Hercegovinu je pogodila najteža prirodna katastrofa u posljednjih 120 godina kada su obilne padavine izazvale nagli rast nivoa rijeka Bosne, Drine, Une, Save i Vrbasa, što je dovelo do nezapamćenih poplava i klizišta u sjevernim, istočnim i centralnim dijelovima zemlje.

Oko milion osoba bilo je pogođeno, dok je 90.000 ljudi moralo napustiti svoje domove. Ta prirodna nepogoda pogoršala je ionako teške uslove života najugroženijeg stanovništva, posebno povratnika i interno raseljenih osoba.

Gradska, industrijska i ruralna područja danima su bila u potpunosti poplavljena i izolirana, bez struje, vode i komunikacija. Ekonomska šteta je procijenjena na oko četiri milijarde KM.

U posljednjih sedam godina kroz programe za oporavak od poplava koje je finansirala Evropska unija, a proveo UNDP u saradnji sa entitetskim vladama, lokalnim vladama i partnerskim organizacijama, izgrađena su 423 nova stambena objekta, a više od 5.200 stambenih jedinica je sanirano.

Obnovljeno je 110 škola i devet predškolskih ustanova, četiri zgrade općinske administracije, šest domova zdravlja i ambulanti, 51 lokalni put, 63 mosta i 31 postrojenje vodovoda i kanalizacije u prostorima pogođenih poplavama. Sačuvano je 5,967 radnih mijesta kroz projekte podrške i ulaganja u zajednice pogođene poplavama i klizištima iz 2014.

No, lične priče poput one Adnana Karalića i njegove porodice iz Travnika govore više od brojeva. U njihovoj kući bilo je oko 80 centimetara vode i sve je bilo oštećeno. Nakon što im je kuća oštećena poplavama 2014., toj porodici je kroz “Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje” sanirano kompletno prizemlje.

Agencija DAN