photo: Banjaluka.net
Aktuelno

Problem prijevoza učenika u SBK: ”Ako prijevoznici budu razumni, nema razloga da ne bude prijevoza”

Planet Obuca

Vlada SBK danas je usvojila niz odluka o rješavanju problema prijevoza učenika na nivou SBK. Naime, donesena je odluka da se sklope direktne nagodbe sa prijevoznicima do okončanja javne nabavke, kako učenici ne bi dalje ispaštali.

”Ako budemo imali razumne prijevoznike nema razloga da djeca ne budu imala prijevoz. Direktori škola trebaju ugovoriti privremene solucije. Nemoguće je da u nekim općina prijevoznici voze za 2 KM po kilometru, dok u nekim drugim nude cijenu od 8 KM. To je ništa drugo nego kartelsko udruživanje, jer cijena ne može biti četiri-pet puta veća od procijenjene. Ovom prilikom pozivam sve da budu razumni, a novci koji idu na ovo trebali bi biti uloženi u besplatne udžbenike ili opremanje škola. Meni je lično žao svakog djeteta koje je ostalo bez prijevoza, ali neke odluke se moraju donijeti da ne bi došlo do rasipanja novca.” rekao je ministar obrazovanja SBK, Bojan Domić.

Ostaje da se vidi na koji način će škole uspjeti dogovoriti direktne sporazume sa prijevoznicima, i da li će se ovaj problem riješiti.

Agencija DAN