Transparency International
Program "Stariji brat, starija sestra" uključuje 70 mladih ljudi
Program "Stariji brat, starija sestra" uključuje 70 mladih ljudi
Aktuelno

Program “Stariji brat, starija sestra” uključuje 70 mladih ljudi

Planet obuca

Druženja volonterki i volontera Centra za edukaciju mladih sa njihovom mlađom braćom i sestrama u programu “Stariji brat, starija sestra” već su uveliko počela, a u CEM svakodnevno stižu fotografije i priče o novim zajedničkim avanturama.

U četvrtom ciklusu programa CEM je u programu okupio petnaest parova volontera i djece koji se svakodnevno druže i svoje slobodno vrijeme ispunjavaju različitim aktivnostima koje djeci iz ranjivih grupa pomažu u njihovom ličnom i socijalnom razvoju, a istovremeno jačaju empatiju kod volontera i daju im mogućnost da djeci budu pozitivni uzori.

Program „Stariji brat, starija sestra“ dosad je pokazao odlične rezultate, pa ga je Centar za edukaciju mladih odlučio proširitii uključiti djecu koja žive izvan urbanog dijela Travnika. Prošlogodišnji pilot ciklus radionica sa učenicima Osnovne škole „Turbe“ i Osnovne škole „Nova Bila“ bio je vrlo uspješan, tako da je ove godine uvršten u redovni ciklus programa „Stariji brat, starija sestra“.

U saradnji sa ovim školama CEM-ovi omladinski radnici, koristeći metode neformalnog obrazovanja, omogućavaju djeci da na radionicama kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, te u opuštenoj atmosferi, kroz igru i diskusiju stiču samopouzdanje, prepoznaju svoje kvalitete, uče se prihvatanju različitosti i poštivanju drugih.

Ove godine programom je obuhvaćeno 50 djece i 20 volontera, a Centar za edukaciju mladih je izuzetno zadovoljan uspješnom saradnjom sa Osnovnom školom „Turbe“ i Osnovnom školom „Nova Bila“ koje su prepoznale vrijednost ovog programa i njegov potencijal za razvoj njihovih učenika.

Centar za edukaciju mladih i ovaj ciklus programa „Stariji brat, starija sestra“ realizuje u saradnji sa Centrom za socijalni rad Travnik, a u okviru Mreže „Stariji brat, starija sestra“ BiH.

Centar za edukaciju mladih Travnik