BH Telecom
Reakcija Izvršnog odbora manifestacije "Meokrnje"
Reakcija Izvršnog odbora manifestacije "Meokrnje"
Aktuelno

Reakcija Izvršnog odbora manifestacije “Meokrnje”

Stradanja naroda Palestine od cionističkog vladajućeg režima Izraela ne smije nas ostaviti nijeme.  Ne smijemo se ponašati kao da nemamo glasa, kao da ne možemo da izgovorimo niti jednu riječ osude kada vidimo svakodnevno nedužne žrtve, djecu, starce, bolesne i iznemogle.

Kao da nam ponestaje snage da osudimo i kaznimo one koji su spremni na ubijanja, progone i silovanja. Zar nismo dostigli civilizacijske domete da zajedno svi stanemo na stranu dobra protiv zla. Jedinstveni i snažni sa jednim ciljem, zaustavimo stadanja nevinih. Osudimo zločine, onih koji su učinili terorističke napade nad civilima i onih koji su se od žrtava fašizma i sami pretvorili u odvratne fašiste.

Izvršni odbor manifestacije „Meokrnje“ jasno izražava svoj stav kojim osuđuje teroristički čin Hamasa počinjen 07. oktobra 2023. godine na nedužnim građanima Izraelske države, osuđuje fašistički čin vladajućeg režima Izraelske države i njenih građana koji podržavaju cionističku Vladu zaboravljajući da su u Drugom svjetskom ratu i sami bili žrtva fašističkog režima i preživjeli holokaust.

U vremenu i okruženju u kojem živimo, razumjevajući i suosjećajući sa svim žrtvama, Izvršni odbor manifestacije „Meokrnje“, čija je misija podsječanje i promovranje principa antifašizma, osuđuje sve one koji podržavaju ili na bilo koji način daju „vjetar u leđa“ svakome činu koji u sebi nosi i najmanji djelič fašizma. 1945. godine, bili smo ubjeđeni da je fašizam pobjeđen i iskorijenjen. Danas, 78 godina kasnije na prostoru Palestine susrećemo sa najjačim oblicima fašizma, a Evropa i Svijet nijemo gladaju kao što su  i 1995. godine u srcu Evrope, nijemo gledali na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, kada je vojska tzv. Republike Srpske pod rukovodostvom haških osuđenika Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem progonila, maltretirala i ubila 8.372 Bošnjaka, Muslimana samo zato što su to po rođenju. Njihov, jedini grijeh bio je što  nose imena bosanskih muslimana, Bošnjaka. Danas na prostoru Gaze jedini je grijeh što si Palestinac.

Da li smo zaboravili da je Hitler htio da pokori cijeli svijet. Zaboravljamo da je fašizam nanio nebrojena zla u Drugom svjetskom ratu i da je danas, kako nam se čini fašizam oživio u uspavanoj Evropi i Svijetu i da je sve jači i da se vraća osnažen kao nikada do sada od Drugog svjetskog rata.

Sve navedeno, kod nas iz Izvršnog  odbora manifestacije „Meokrnje“, iziskuje potrebu da što jasnije kažemo da je naš put antifašistički i da ćemo svako djelovanje fašizma i neofašizma čvrsto osuditi, stavljaući se na stranu dobra protiv zla.

Pozivamo sve relevantne institucije i pojedince u Svijetu da jasno osude počinioce zločina i pozovu na zaustavljanje ratnih dejstava čuvajući na taj način zdrav razum, moralne vrijednosti civilizacije i antifašitičku borbu građana cjeokupnoga Svijeta.

S poštovanjem,

Izvršni odbor manifestacije „Meokrnje“